Lag mot åldersdiskriminering

Skriftlig fråga 2005/06:1939 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-08-08
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juli

Fråga 2005/06:1939 av Maria Larsson (kd) till statsrådet Jens Orback (s)

Lag mot åldersdiskriminering

Många europeiska länder har lagstiftat mot ålderdiskriminering. EU uppmanade år 2000 alla medlemsländer att sådan lagstiftning skulle vara införd senast 2006. Nu är det endast ett halvår kvar till 2007 och ännu har ingen sådan proposition synts till. Kristdemokraterna och flera andra partier har tidigare stött på i frågan utan att något har hänt.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sverige ska få en lag mot åldersdiskriminering?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1939 besvarad av

den 8 augusti

Svar på fråga 2005/06:1939 om lag mot åldersdiskriminering

Statsrådet Hans Karlsson

Maria Larsson har frågat statsrådet Jens Orback vilka åtgärder han avser att vidta för att Sverige ska få en lag mot åldersdiskriminering. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag slå fast att all diskriminering är lika oacceptabel, oavsett om den beror på kön, etniskt ursprung, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. För att kunna behålla en god samhällsekonomisk utveckling är det också nödvändigt att ta till vara såväl yngre som äldre arbetskraft i större utsträckning än vad som sker i dag. Lagstiftning som förbjuder diskriminering på grund av ålder är en av flera viktiga åtgärder som kan bidra till att så sker.

Det EG-direktiv som Maria Larsson hänvisar till är rådets direktiv 2000/78/EG om inrättandet av en allmän ram för likabehandling i arbetslivet (arbetslivsdirektivet). Direktivet förbjuder diskriminering i arbetslivet @ bland annat på grund av ålder. I januari 2002 tillsatte regeringen en parlamentarisk kommitté (Diskrimineringskommittén) med uppdrag att bland annat överväga en gemensam lagstiftning mot diskriminering som omfattar alla eller flertalet diskrimineringsgrunder @ däribland ålder @ och samhällsområden. I uppdraget ingick att lämna förslag till hur bestämmelserna om åldersdiskriminering i arbetslivsdirektivet ska genomföras i Sverige. Kommittén lämnade i februari 2006 sitt slutbetänkande En sammanhållen diskrimineringslagstiftning (SOU 2006:22). Det innehåller bland annat förslag på hur arbetslivsdirektivets bestämmelser om åldersdiskriminering ska genomföras i Sverige. Betänkandet remissbehandlas nu till och med den 29 september 2006.

Regeringen avser att under hösten påbörja beredning av Diskrimineringskommitténs förslag så att Sverige så snart som möjligt kan genomföra arbetslivsdirektivets bestämmelser om åldersdiskriminering.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.