Kvotering till näringslivets styrelser

Skriftlig fråga 2009/10:142 av Lövendahl, Torbjörn (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-04
Anmäld
2009-11-04
Besvarad
2009-11-11
Svar anmält
2009-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 november

Fråga

2009/10:142 Kvotering till näringslivets styrelser

av Torbjörn Lövendahl (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Norge införde 2004 en lag om krav på 40 procent kvinnor i börsbolagens styrelser och andra styrelser med spritt ägande.

En utvärdering av lagen som det norska forskningsinstitutet Center for corporate diversity nyligen utfört visar att de kvinnliga ledamöterna på bara några få år har ökat från 7 procent till 40,2 procent. Kritikernas farhågor om sjunkande kompetensnivå, investerarflykt och bolagsflytt utomlands har helt uteblivit. Tvärtom har utbildningsnivån höjts kraftigt. Dessutom har bolag som inte omfattas av kvoteringslagen haft den snabbaste utvecklingen när det gäller kvinnor i företagsledningen.

Mot denna bakgrund är min fråga till näringsministern:

Vilka initiativ är näringsministern beredd att ta i syfte att införa en liknande kvoteringslag i Sverige mot bakgrund av de tydliga och mycket positiva effekterna av den införda kvoteringslagen i Norge?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:142 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 11 november

Svar på fråga

2009/10:142 Kvotering till näringslivets styrelser

Näringsminister Maud Olofsson

Torbjörn Lövendahl har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta i syfte att införa en liknande kvoteringslag i Sverige som införts i Norge.

Frågan ställs mot bakgrund av att Norge lagstiftat om krav på 40 procent kvinnor i börsbolagens styrelser.

Jag vill börja med den grundläggande politiska utgångspunkten för diskussionen. Politiken har sin roll och näringslivet har sin. Ägaren som har ansvar för bolaget måste utan politisk inblandning få tillsätta sin styrelse. Precis som medlemmarna i facket, idrottsföreningar och ideella organisationer utser sina ledamöter till styrelser.

Men det är självklart så att fördelningen av kvinnor och män i bolagsstyrelser och i andra ledande befattningar både i företag och andra organisationer är en mycket angelägen och prioriterad fråga för regeringen. Det finns dock andra vägar att gå än genom kvotering och lagstiftning för att nå förändring.

Det handlar bland annat om att förändra attityder, till exempel att få ägare och arbetsgivare att se att det finns kvinnor som både har kompetens och vilja att åta sig uppdrag i bolagsstyrelser och i ledningsfunktioner. Det borde dessutom ligga i företagens intresse att båda könen är väl representerade i företagsledningar och styrelser.

Det finns många kvalificerade kvinnor beredda att ta ansvar och ta på sig styrelseuppdrag om och när man väl anstränger sig för att hitta dem. Det visar resultatet av det målmedvetna och systematiska rekryteringsarbete som har bedrivits till styrelserna i de statligt ägda företagen. I dag är 48 procent av samtliga ledamöter i de helägda företagen kvinnor och 52 procent män. Under den här mandatperioden har vi ökat andelen kvinnor som styrelseordförande från 23 procent till 33 procent. Motsvarande andel kvinnor i börsbolagen är 19 procent för ledamöter respektive 4 procent för ordförande.

Det finns privata ägarföreträdare som hävdar att det inte finns tillräckligt många kvalificerade styrelsekandidater som är kvinnor. Genom vårt rekryteringsarbete till styrelserna i de statligt ägda företagen har vi slagit hål på den myten och agerat förebild för näringslivet. Därigenom har vi synliggjort många kvalificerade och kompetenta kvinnor för styrelseuppdrag och andra ledande befattningar.

Utöver arbetet i de statligt ägda företagen vill jag lyfta fram initiativet Styrelsekraft. Det är ett exklusivt mentorprogram som ger 200 högt kvalificerade kvinnor tillgång till befintliga styrelsenätverk och möjlighet att vidareutveckla sin kompetens inom styrelsearbete. Intresset för att delta i programmet har varit mycket stort – 1 400 kvinnor från hela landet ansökte om att få delta. Det visar att det finns en rad engagerade och högt profilerade kvinnor som är beredda att ta på sig styrelseuppdrag i både små och stora bolag. Jag uppmanar därför alla valberedningar i Sverige att använda sig av dessa kvinnor som en resurs.

Ett annat initiativ som kommer att bidra till en positiv utveckling är regeringens satsning på kvinnors företagande med 100 miljoner kronor per år under 2007–2010. Ju fler kvinnor som driver företag och får operativa erfarenheter desto större blir rekryteringsbasen till bolagsstyrelser och företagsledningar.

I den skrivelse som regeringen överlämnade till riksdagen i somras En jämställd arbetsmarknad – regeringens strategi för jämställdhet på arbetsmarknaden och näringslivet, aviseras att regeringen avser att initiera en analys av hur valberedningar agerar för att främja en jämn könsfördelning i börsföretag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.