Till innehåll på sidan

Kvotering av nämndemän med invandrarbakgrund

Skriftlig fråga 2005/06:1220 av Papadopoulos, Nikos (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-16
Anmäld
2006-03-16
Besvarad
2006-03-22
Svar anmält
2006-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 mars

Fråga 2005/06:1220 av Nikos Papadopoulos (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Kvotering av nämndemän med invandrarbakgrund

Regeringen har under de senaste åren arbetat aktivt för att motverka diskriminering och främlingsfientlighet inom olika samhällssektorer.

Flera utredningar är på gång och några har redan kommit med bra förslag.

Beträffande tillsättning av nämndemän har en utredning föreslagit införandet av en så kallad fri kvot. Det betyder att nämndemän ska kunna rekryteras från andra samhällsgrupper än de politiskt aktiva. Det är bra och kan innebära att fler personer med invandrarbakgrund väljs in som nämndemän. Dock är det inte lika tydligt som ett beslut om kvotering.

Jag vill fråga statsrådet vilka initiativ han avser att ta för att fler personer med invandrarbakgrund väljs in i den fria kvoten vid val av nämndemän.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1220 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 2005/06:1220 om kvotering av nämndemän med invandrarbakgrund

Justitieminister Thomas Bodström

Nikos Papadopoulos har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta för att fler personer med invandrarbakgrund ska väljas in i den fria kvoten vid val av nämndemän.

Den 2 mars 2006 beslutade regeringen att till Lagrådet överlämna remissen Ett stärkt nämndemannainstitut. I lagrådsremissen föreslår regeringen bland annat en lagregel om att de nominerande och väljande organen i framtiden ska sträva efter allsidighet inte bara beträffande ålder, kön och yrke utan även avseende etnisk bakgrund. Med detta avses att medborgare som är födda utomlands eller som är inrikes födda med minst en utrikes född förälder bör vara representerade i nämndemannakåren på ett sätt som anknyter till deras andel av befolkningen. Den regel om ökad cirkulation som föreslås kan också påskynda en ökning av antalet personer med invandrarbakgrund i nämndemannakåren.

Jag anser att de föreslagna lagreglerna på ett tydligt sätt markerar betydelsen av etnisk mångfald inom nämndemannakåren. Jag utgår från att de nominerande och väljande organen i sitt rekryteringsarbete kommer att uppnå den målsättning som reglerna ger uttryck för.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.