Kvinnors rätt till abort

Skriftlig fråga 2014/15:132 av Eva-Lena Jansson (S)

Eva-Lena Jansson (S)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Sedan 1975 har Sverige en lagstiftning som ger en gravid kvinna rätt att i varje situation själv bestämma om hon vill avbryta graviditeten upp till den 18:e graviditetsveckan. Kvinnan behöver inte tala om varför hon vill göra en abort och ska inte bli ifrågasatt i sitt beslut. Från och med den 19:e graviditetsveckan behövs tillstånd från Socialstyrelsen. Abortlagstiftningen har ett brett stöd i Sveriges riksdag just nu men det finns flera ledamöter som är tydliga abortmotståndare.

 Söndagen den 7 december anordnade RFSU, riksförbundet för sexuell upplysning, och tidskriften Ottar en filmvisning i samband med en aborträttsfestival. Besökarna vid filmvisningen utsattes för ett attentat när en rökbomb kastades in och enligt uppgifter från Polisen var attentatet att betrakta som politiskt. Inga personer ska ha skadats men fler chockades av attentatet.

 Attentatet kan inte ses som en enskild händelse. Både i Sverige och i andra länder drivs osmakliga kampanjer i syfte att ändra abortlagstiftningen men också skuldbeläggande av kvinnor som väljer att avbryta en graviditet.

 Min fråga till statsrådet Åsa Regnér är följande:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att stödja organisationer som informerar om och opinionsbildar för kvinnors rätt till abort?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-12-11 Överlämnad: 2014-12-14 Anmäld: 2014-12-15 Svarsdatum: 2014-12-29 Sista svarsdatum: 2014-12-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga