Kvinnors och barns rättigheter i Sudan

Skriftlig fråga 2011/12:650 av Kakabaveh, Amineh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-06-13
Anmäld
2012-06-13
Besvarad
2012-06-20
Svar anmält
2012-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga

2011/12:650 Kvinnors och barns rättigheter i Sudan

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Enligt Amnesty International och Human Rights Watch har Intisar Sharif Abdallah, 17 år, dömts till döden för påstått äktenskapsbrott i Sudan och ska stenas till döds. Hon är mor till tre barn och det yngsta är fem månader gammalt. Dessa riskerar nu att bli moderlösa. Intisar har medgivit att hon tvingades erkänna sitt äktenskapsbrott under tortyr.

Enligt FN:s barnkonvention räknas alla under 18 år som barn och får inte behandlas på det vidriga sätt som skett i Sudan. Domen är också ett brott mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Det enda rimliga är att domen omedelbart upphävs och att Intisar försätts på fri fot.

Med anledning av detta lyder min fråga till utrikesminister Carl Bildt så här:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att Sudan ska följa FN:s konvention om mänskliga rättigheter och FN:s konvention om kvinnans och barnets rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:650 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 juni

Svar på fråga

2011/12:650 Kvinnors och barns rättigheter i Sudan

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sudan ska följa FN:s konvention om mänskliga rättigheter och FN:s konvention om kvinnans och barnets rättigheter.

Sudan har ratificerat ett antal av FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna, däribland den om barnets rättigheter. Däremot har Sudan inte ratificerat konventionerna om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor eller mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Sverige agerar bilateralt, genom Europeiska unionen och multilateralt för att de mänskliga rättigheterna ska implementeras och efterlevas fullt ut i alla världens länder. De mänskliga rättigheterna ska åtnjutas på lika villkor, oberoende av kön. En av regeringens prioriteringar är kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna.

Sverige är i dag en av de största givarna till FN:s kvinnoorgan UN WOMEN:s kontor i Sudan, och bidrar därigenom till flera projekt för att stärka kvinnors roll i det sudanesiska samhället.

I vår dialog med företrädare för den sudanesiska regimen tar vi på regel­bunden basis upp frågan om enskilda individers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna i Sudan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.