Kvinnors företagande

Skriftlig fråga 2021/22:860 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-21
Överlämnad
2022-01-21
Anmäld
2022-01-25
Svarsdatum
2022-02-02
Sista svarsdatum
2022-02-02
Besvarad
2022-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Kvinnors företagande är ett viktigt led i att uppnå ett jämställt samhälle. Men en ny studie gjord av Småföretagarnas Riksförbund visar att endast 20 procent av företagen med anställda i Sverige drivs av kvinnor. Det innebär att endast ett av fem svenska företag med anställda drivs av kvinnor, vilket är sämst bland samtliga EU-länder.

En stor orsak till detta är att det finns strukturproblem i näringslivet där det mesta av de tillväxtfrämjande åtgärderna och kapitalförsörjningen går till manligt tänkande av företagande. När det gäller kvinnliga innovatörer saknas många gånger ett erkännande för deras uppfinningar eller verksamhet. Forskning har pekat på att detta i stor omfattning beror på att kvinnors innovationer sällan betraktas som tillräckligt tekniskt sofistikerade.

Kvinnor har vanligtvis också sämre nätverk för att förverkliga och nå ut med sina idéer. Kvinnliga innovatörer har bland annat berättat hur de använt så kallade trojanska hästar i form av en make eller annan manlig bekant för att sälja in sin idé hos entreprenörer och investerare. Det skapas på så sätt trösklar för kvinnliga innovatörer, vilket i längden riskerar att medföra att deras produkter inte når ut till marknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta för kvinnors företagande?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:860 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

N2022/00148 N2022/00162 N2022/00167 N2022/00177 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:825 av Betty Malmberg (M) Andelen kvinnliga företagare i Sverige, fråga 2021/22:860 av Saila Quicklund (M) Kvinnors företagande, fråga 2021/22:871 av Ann-Sofie Alm (M) Kvinnligt företagande i Sverige och fråga 2021/22:886 av Lars Hjälmered (M) Kvinnligt företagande

Betty Malmberg har frågat arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark vilka åtgärder ministern avser att vidta för att öka andelen kvinnliga företagare. Frågan har överlämnats till mig. Saila Quicklund har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att underlätta kvinnors företagande. Ann-Sofie Alm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka Sveriges andel av kvinnliga företagare. Lars Hjälmered har frågat mig och jag avser vidta några åtgärder för att fler kvinnor ska starta och driva företag. Då frågorna är lika varandra och adresserar samma ämne besvarar jag dessa gemensamt.

Kvinnors möjligheter att vara företagare, att utöva entreprenörskap på likvärdiga, jämställda villkor och jämställdhet i näringslivet är självklara komponenter för en feministisk regering. Det är även viktiga beståndsdelar för att uppnå delmålet om ekonomisk jämställdhet. Ekonomisk jämställdhet är en prioriterad fråga för regeringen. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Det ekonomiska jämställdhetsmålet syftar därför till att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och förutsättningar när det gäller tillgång till arbete och lika villkor i fråga om anställnings-, löne- och andra arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet.

Kvinnor ska ha samma möjligheter som män att starta och driva företag. De fyra frågeställarna hänvisar direkt eller indirekt till en undersökning genomförd av Småföretagarnas Riksförbund, vilken hävdar att vart femte företag med anställda i Sverige drivs av en kvinna.

För att följa företagandets könsfördelning använder Regeringskansliet bland annat uppgifter om kvinnor och män som operativa företagsledare. I budgetpropositionen 2022 redovisas att 29,3 procent av företagen drivs av kvinnor.

Under perioden 2014–2019 har vi endast sett en måttlig ökning av andelen kvinnor som operativa företagsledare, från 28,6 procent till 29,3 procent. Antalet kvinnor som operativa företagsledare räknat i personer ökade under den här perioden från 149 000 till 155 000. Den svaga utvecklingen av andelen kvinnor som företagare är inte unik för Sverige då liknande utveckling återfinns i många jämförbara länder. Takten är inte tillräcklig och vi är inte nöjda.

Främjandet av kvinnors företagande är integrerat i hela näringspolitiken, vilket bland annat avspeglas i regeringens utvecklingsprogram för Jämställdhetsintegrering i Myndigheter (JiM). Exempelvis har Verket för innovationssystem (Vinnova) ett jämställdhetsperspektiv integrerat i myndighetens verksamhet och främjar jämställdhet vid fördelning av medel för forskning och innovation. Vidare ska exempelvis Almi Företagspartner AB:s (Almi) verksamhet bidra till ett jämställt företagande. Detta arbete genomförs kontinuerligt.

Nyföretagande och jämställda förutsättningar för företagandet är viktigt för Sveriges näringsliv, för att stärka den svenska konkurrenskraften och bryta segregationen. Kvinnors företagande är därför en strategiskt viktig tillväxtfråga för regeringen. Ökad jämställdhet stärker näringslivets konkurrenskraft, förnyelse och hållbarhet.

Stockholm den 2 februari 2022

Karl-Petter Thorwaldsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.