Kvinnors företagande

Skriftlig fråga 2011/12:150 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-18
Anmäld
2011-11-22
Besvarad
2011-11-30
Svar anmält
2011-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga

2011/12:150 Kvinnors företagande

av Carina Hägg (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Kvotering i bolagsstyrelse skulle även ha en normsättande effekt på näringslivet i stort. Men det krävs fler insatser för en jämnare fördelning av ekonomisk makt och kvinnors inflytande i näringslivet. Regeringen har ansvar för att bryta utvecklingen med att kvinnor kompetens och kunskap systematiskt underutnyttjas. Vi ser det nationellt och än tydligare i Jönköpings län. Enligt ny information kontrollerar män 98,2 procent av näringslivet i Värnamo kommun och kvinnors ekonomiska makt kan beräknas till 1,8 procent. Endast enstaka kvinnor har titeln vd. Den ojämna fördelningen av ägande och makt inom företagande hämmar jobb och tillväxt samt riskerar att leda till avflyttning av välutbildade kvinnor. Studier visar att mansdominans i ledningsfunktioner i mycket hög grad också påverkar kvinnors löner. Sammantaget visar underlag att Sverige inte lever upp till åtagandet gentemot FN:s kvinnokonvention, Cedaw. Jag förväntar mig nu initiativ från regeringen för ett jämställdare näringsliv och fördelning av den ekonomiska makten.

Vilka initiativ är näringsministern beredd att ta med anledning av det anförda om att Sverige inte lever upp till FN:s kvinnokonvention, Cedaw?

 

Svar på skriftlig fråga 2011/12:150 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 30 november

Svar på fråga

2011/12:150 Kvinnors företagande

Näringsminister Annie Lööf

Carina Hägg har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta med anledning av att hon i frågan anför att Sverige inte lever upp till FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (Cedaw).

För att skapa ett jämställt näringsliv är det viktigt att vi bryter utanförskap och strukturer i Sverige som konserverar fördelning av makt och resurser mellan kvinnor och män. Ökad jämställdhet och entreprenörskap är viktigt, inte bara för individen, utan också för att nå hållbar tillväxt och konkurrenskraft i hela landet. Ett av regeringens delmål i jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter till makt och inflytande.

Regeringen har arbetat aktivt med att förbättra näringsklimatet genom utformning av goda ramvillkor för företagande såväl nationellt som internationellt. Insatser har gjorts bland annat vad gäller att förenkla för företagen, trygghetssystemen, kapitalförsörjning, skatter och konkurrens.

Ju fler kvinnor som driver företag och får operativa erfarenheter, desto större blir rekryteringsbasen till bolagsstyrelser och företagsledningar. Regeringen har utöver nämnda generella åtgärder gjort särskilda satsningar med kvinnor som målgrupp. Sedan 2007 har regeringen satsat 100 miljoner kronor per år för att främja kvinnors företagande och Tillväxtverket har drivit ett särskilt främjandeprogram. Insatserna omfattar bland annat rådgivning, finansiering och det uppmärksammade förebildsarbetet som görs av närmare 900 ambassadörer för kvinnors företagande.

Drygt 140 000 personer har hittills haft nytta av programmet. Totalt har drygt 700 regionalt beslutade affärs- och innovationsutvecklingsprojekt genomförts under mandatperioden 2007–2010. Av dem som vid projektstarten inte var företagare har 50 procent startat företag och ytterligare 46 procent planerar att göra det inom fem år.

I insatserna ingår också programmet Styrelsekraft som Almi Företagspartner AB driver. Av de ca 200 kvinnor som deltagit i programmet har ungefär hälften blivit erbjudna en styrelseplats. Detta arbete fortsätter. Regeringen har också arbetat medvetet för att statliga bolag ska rekrytera fler kvinnor till styrelser. Antalet kvinnor på ordförandeposten i de statliga bolagen har ökat till ca 37 procent och andelen kvinnor bland ledamöterna i dessa bolag uppgår nu till ungefär hälften.

Regeringen har också ökat möjligheterna för kvinnor att driva företag inom sektorer där många kvinnor arbetar och som länge varit offentligt drivna och stängda för konkurrens och företagande, bland annat genom införande av lagen (2008:962) om valfrihetssystem (LOV), vårdval i primärvården, barnomsorgspeng samt genom omregleringen av apoteksmarknaden.

Jag vill också nämna regeringens beslut för 2010–2012 (totalt 108 miljoner kronor) för att stödja resurscentra för kvinnor runt om i landet. Målsättningen med insatsen är att bidra till jämställdhet genom att synliggöra kvinnors villkor och öka kvinnors inflytande i det regionala tillväxtarbetet, exempelvis vad gäller att främja kvinnors företagande på landsbygden.

Ökad jämställdhet mellan kvinnor och män är även en viktig utvecklingsfråga för landsbygden och lantbruket och utgör en horisontell prioritering i den svenska strategin och det särskilda programmet för landsbygdsutveckling som är en del av jordbrukspolitiken.

Sveriges senaste rapportering om åtgärder för genomförande av Cedaw gjordes hösten 2006 och ger en beskrivning av regeringens åtgärder för att bland annat främja jämställdhet i näringslivet. I januari 2008 granskades Sverige av den kommitté som är tillsatt för att granska efterlevnaden av Cedaw. Kommitténs arbete är värdefullt när det gäller att motverka diskriminering av kvinnor och driva på jämställdhetsarbetet i de länder som ratificerat Cedaw. Regeringen följer noga upp de rekommendationer som kommittén utfärdar i samband med granskning. Sveriges nästa rapport ska lämnas till kommittén 2014.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.