kvinnornas rättigheteri Irak

Skriftlig fråga 2003/04:1384 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-06-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-07-15
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juni

Fråga 2003/04:1384

av Ulla Hoffmann (v) till utrikesminister Laila Freivalds om kvinnornas rättigheter i Irak

Under det regionala självstyre som utvecklats i norra Irak/irakiska Kurdistan har demokratiska institutioner vuxit fram i området. Det kurdiska samhället har inlett en utveckling mot modernisering. Traditionella attityder och föreställningar har tvingats träda tillbaka för mer moderna och demokratiska idéer. Inte minst har detta gällt kvinnornas ställning. Lagstiftningen vad gäller kvinnors rättigheter har stärkts, till exempel har den lag som gav mildrare straff för så kallat hedersrelaterat våld avskaffats.

FN-resolution 1546 som antogs den 8 juni 2004 är, som på så många andra punkter, otydlig när det gäller kvinnornas rättigheter. Själva otydligheten när det gäller kurdernas regionala självstyre är till skada för den demokratiska utvecklingen i regionen i allmänhet men särskilt när det gäller kvinnornas ställning i området. Men även de specifika formuleringar som gäller kvinnornas ställning i Irak är otydliga och vaga. Dessa stadganden måste förstärkas och preciseras. Vi ser till exempel att våldet mot kvinnor har ökat under den olagliga ockupationen. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta i FN och EU för att stärka kvinnornas ställning i norra Irak/irakiska Kurdistan och förhindra att FN-resolutionens otydliga formuleringar om kvinnornas rättigheter av bakåtsträvande religiösa krafter utnyttjas för att försvaga kvinnornas ställning i norra Irak/irakiska Kurdistan och i Irak som helhet?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1384 besvarad av

den 15 juli

Svar på frågorna 2003/04:1382 om en sekulär federal lösning i Irak, 1383 om det kurdiska självstyret i norra Irak/irakiska Kurdistan och 1384 om kvinnornas rättigheter i Irak

Ulla Hoffmann har ställt tre frågor till mig, vilka jag väljer att besvara i ett sammanhang. Ulla Hoffmann frågar vilka initiativ jag avser att ta för att understödja en federal lösning i Irak som garanterar ett kurdiskt självstyre. Vidare vilka initiativ jag avser att ta inom EU och FN för att understödja en tydlig tolkning av FN:s resolution 1546 för att garantera ett kurdiskt regionalt självstyre och för att stärka kvinnans ställning både regionalt och i Irak som helhet.

I säkerhetsrådets resolution 1546 har FN getts en central roll i den politiska övergångsprocessen. FN:s arbete i den irakiska utvecklingen består bland annat av att främja den nationella dialogen och bistå övergångsregeringen i dess arbete med att utarbeta en ny konstitution. Sverige förutsätter att de mänskliga rättigheterna respekteras i utformandet av konstitutionen. Den svenska regeringen har betonat vikten av att den irakiska territoriella integriteten måste upprätthållas. Detta är dock en fråga som det irakiska folket, inklusive kurderna, måste ta ställning till.

Sverige har välkomnat de ansträngningar som har gjorts för att upprätta ett demokratiskt fungerande samhälle i de norra delarna och kommer även i fortsättningen att stödja de krafter som önskar ett demokratiskt Irak där regeringen tar sitt ansvar för att garantera alla medborgares lika rättigheter och stärka skyddet av personer som tillhör minoriteters rättigheter, inklusive kurder.

Inom ramen för strategin för det svenska utvecklingssamarbetet med Irak för perioden 2004-2006 (ca 400 miljoner svenska kronor) kommer en stor del att gå till FN:s och Världsbankens samordning av det internationella biståndet, IRFF (International Reconstruction Fund Facility for Iraq). Sverige har givits en plats i IRFF:s styrkommitté och kan därigenom föra en aktiv dialog med såväl FN som Världsbanken om prioriteringar och verka för en effektiv givarsamordning. Stödet ger bland annat tillgång till centrala forum för dialog om de mänskliga rättigheterna där Sverige ämnar fokusera på kärnfrågor såsom jämställdhet, barn och kvinnors rättigheter.

Landstrategin betonar att utvecklingssamarbetet bör uppmärksamma diskrimineringstendenser och aktivt medverka i dialog för att motverka detta. Strategin framhåller att utvecklingssamarbetet med Irak ska planeras och genomföras så att det främjar de irakiska kvinnornas rättigheter och gynnar jämställdheten i samhället.

Sverige agerar dessutom aktivt för att kvinnors roll och medverkan i konflikthanteringsarbetets alla faser och i alla sammanhang ska uppmärksammas.

Sverige avser inom kort att intensifiera de diplomatiska förbindelserna med Irak. Därmed kommer en dialog direkt kunna föras med den irakiska övergångsregeringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.