Kvinnor som rövats bort av Boko Haram och IS

Skriftlig fråga 2013/14:767 av Amineh Kakabaveh (V)

Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Förtryck av kvinnor tar sig många uttryck. Det kan vara brutalt och det kan vara sofistikerat. Under de senaste månaderna har vi sett en ny form av extrem brutalitet såsom kvinnorov och sexslaveri. I Nigeria rövades över 200 unga kvinnor bort av terrororganisationen Boko Haram, vilka man förklarade skulle giftas bort. Nyligen har närmare 2 000 kurdiska, assyriska och yazidiska kvinnor bland andra samt ett stort antal barn rövats bort av terroristarmén Isis, som förklarat att man kommer att behandla dessa på samma sätt som Boko Haram.

De brott som Boko Haram och Isis gjort sig skyldiga till är fruktansvärda förbrytelser och kan inte väcka annat än fasa. Det är väl belagt att IS (Islamiska staten) stöds av en av de stater som utgör skamfläckar på världskartan – Saudiarabien. Det borde vara en självklarhet att Sverige i såväl EU som FN och i sina kontakter med andra stater gör allt för att de kvinnor som kidnappats av Boko Haram och IS befrias från det slaveri de hamnat i.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser utrikesminister Carl Bildt att göra för att de kvinnor som rövats bort och förslavats av Boko Haram och IS befrias?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-08-20 Överlämnad: 2014-08-21 Besvarad: 2014-09-05 Sista svarsdatum: 2014-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga