Kvinnohatet

Skriftlig fråga 2012/13:669 av Bergstedt, Hannah (S)

Bergstedt, Hannah (S)

den 24 juli

Fråga

2012/13:669 Kvinnohatet

av Hannah Bergstedt (S)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

På tvåårsdagen av Utøyadådet har det också uppmärksammats att rasism och främlingsfientlighet ofta är kombinerat med feminist- och kvinnohat. Det är feministerna, menar massmördaren Anders Behring Breivik, som förstört samhället genom att ömma för mångkultur och lära män att byta blöjor i stället för att hantera vapen.

 Feminist- och kvinnohatet får lika lite som hatet mot invandrare och hbtq-personer förbigås med tystnad. Hatet mot feminister har fått växa fritt och ostört alldeles för länge. Kvinnor som deltar i det offentliga livet möts av vågor av förlöjliganden, förtal, sexism och hot. Det kan drabba såväl politiker och samhällsdebattörer som en nyhetsuppläsare eller en modebloggare.

Statsrådet själv behöver ta bladet från munnen i denna fråga. Det behövs ett brett och centralt initiativ som samlar alla goda kvinno- och manskrafter mot det kvinnohat som florerar.

Regeringen måste ta på sig ledartröjan, och samtliga partier i riksdagen ska visa färg i frågan.

Genom vilka initiativ avser statsrådet att motverka kvinnohatet i Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2013-07-24 Anmäld: 2013-08-15 Besvarad: 2013-08-22 Svar anmält: 2013-08-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-08-22)