Kvinnliga ambassadörer

Skriftlig fråga 2005/06:1239 av Carlsson, Gunilla i Tyresö (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-20
Anmäld
2006-03-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-03-31
Svar anmält
2006-04-03
Besvarad
2006-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga 2005/06:1239 av Gunilla Carlsson i Tyresö (m) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Kvinnliga ambassadörer

Den svenska utrikesförvaltningen släpar kraftigt efter när det gäller rekrytering av kvinnliga tjänstemän till centrala poster. Sverige har till skillnad från de flesta västländer aldrig haft en kvinnlig ambassadör på beskickningarna i Berlin, London, Moskva, Paris eller Washington.

Hur avser utrikesministern att agera för att säkerställa att kvinnor kan komma i fråga för de mest centrala bilaterala ambassadörsposterna inom utrikesförvaltningen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1239 besvarad av

den 31 mars

Svar på fråga 2005/06:1239 om kvinnliga ambassadörer

Utrikesminister Carin Jämtin

Gunilla Carlsson har frågat hur utrikesministern avser att agera för att säkerställa att kvinnor kan komma i fråga för de mest centrala bilaterala ambassadörsposterna inom utrikesförvaltningen.

Min företrädare har tidigare vid flera tillfällen som svar på frågor här i kammaren redovisat hur beredningen av ambassadörstillsättningar i utrikesförvaltningen går till. Låt mig ändå rekapitulera vad som gäller.

När en ambassadörsbefattning ska tillsättas utlyses befattningen inom Regeringskansliet och alla intresserade där har då möjlighet att söka den. Urvalet bland de sökande görs sedan med stöd i utrikesförvaltningens chefspolicy, där kraven och förväntningarna på cheferna klargörs. En beredningsgrupp under ledning av expeditionschefen går igenom alla ansökningar. Till varje befattning upprättas ett förslag med tre namn, minst en man och en kvinna. Beredningsgruppen föreslår lämplig kandidat bland dessa men överlämnar hela underlaget till departementsledningen, som föreslår regeringen den kandidat som bäst motsvarar befattningens krav.

Andelen kvinnliga ambassadörer är för närvarande ungefär en tredjedel. Det har varit en kraftlig ökning under senare år men siffran är givetvis fortfarande inte tillfredsställande. I den aktuella planen för det interna jämställdhetsarbetet har vi därför bestämt att vi ska ägna särskild uppmärksamhet åt kvinnliga sökande till chefsposterna, detta både för att säkerställa att alla kvinnliga sökande verkligen uppmärksammas, dels för att uppmuntra ännu flera kompetenta kvinnor att söka chefstjänsterna.

När det gäller de större bilaterala ambassaderna, till exempel dem som Gunilla Carlsson nämner, är konkurrensen naturligtvis särskilt stor. Men vi ser gärna flera kvinnliga sökande även till dessa befattningar och jag hoppas att den ökade uppmärksamhet vi vill ge dem kommer att ge resultat. Och jag är övertygad om att efterhand som vi får allt flera kvinnliga sökande till chefsbefattningar i utrikesförvaltningen över huvud taget kommer vi också att se kvinnor på de mest centrala bilaterala ambassadörsposterna, för att använda Gunilla Carlssons egen formulering.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.