Kvarkentrafiken

Skriftlig fråga 1998/99:873 av Gustavsson, Lennart (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-26
Besvarad
1999-09-08
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:873 av Lennart Gustavsson (v) till näringsministern om Kvarkentrafiken

den 26 augusti

 

Den svenska och finska staten stöder trafiken över Kvarken med 24 miljoner kronor vartdera de kommande två åren. Dessutom bidrar regionen med 3 miljoner årligen. Stödet kom till för att garantera en åretruntförbindelse mellan Umeå och Vasa efter det att taxfreeförsäljningen upphört den 1 juli 1999.

Silja Line som trafikerar sträckan har kraftigt höjt biljettpriserna och dragit ned på antalet avgångar. Motivet sägs bl.a. vara att stödet inte alls täcker förlusten av taxfreeförsäljningen. Förändringarna har drastiskt förändrat villkoren för resenärerna samtidigt som en oro för den framtida trafiken finns.

Färjetrafiken över Bottenviken utgör en mycket viktig kommunikations- och transportled som har stor betydelse för hela regionen. Nämnas bör också trafikens betydelse för samarbetet i Barentsregionen.

Syftet med det årliga stödet på 54 miljoner kan väl antas vara att regeringen också bedömde trafiken som strategiskt viktig och gärna såg en fortsatt trafik med hög kvalitet.

Min fråga till näringsministern blir följande:

 

På vilket sätt kommer näringsministern att agera för att säkerställa den fortsatta Kvarkentrafiken beträffande kvalitet, pris och turtäthet?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:873 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:873 om Kvarkentrafiken
    Näringsminister Björn Rosengren

den 8 september

 

Lennart Gustavsson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att agera för att säkerställa den fortsatta Kvarkentrafiken beträffande kvalitet, pris och turtäthet.

Färjetrafiken på svenska hamnar bedrivs i allmänhet på affärsmässiga grunder utan statliga subventioner. Färjetrafiken Umeå@Vasa har bedrivits under många år och etablerades under tidigare regelverk. Denna trafik möter nu helt nya förutsättningar med anledning av att taxfreeförsäljningen upphört och trafiken på sträckan skulle ha upphört utan ett statligt och regionalt engagemang. Regeringen anser dock att det finns ett angeläget transportbehov som kortsiktigt inte kan lösas på annat sätt. Därför har regeringen, tillsammans med den finska regeringen, beslutat att upphandla färjetrafik i enlighet med EU:s riktlinjer för allmän trafikplikt under en omställningsperiod på två år. Därefter skall trafiken kunna drivas kommersiellt.

Det är riktigt att biljettpriserna stigit efter att taxfreeförsäljningen upphört. Det är en naturlig följd av att en väsentlig del av intäkterna försvinner och drabbar självfallet all färje- och flygtrafik som byggt sin prissättning på skattefri försäljning. Det innebär att prissättningen bättre anpassas till de faktiska transportkostnaderna inte bara vad gäller Kvarkentrafiken, utan även trafik i övriga landet och inom EU.

Vad gäller turtätheten överstiger den kommande trafiken det minimikrav som angivits i anbudsunderlaget. I realiteten innebär det i princip ett oförändrat utbud sommartid och en marginell minskning vintertid. Även övriga kvalitetskrav som preciseras i anbudsunderlaget uppfylls.

Regeringen anser i och med upphandlingen av trafik på sträckan att trafikförsörjningen tryggats på ett tillfredsställande sätt under den aktuella omställningsperioden. Några ytterligare åtgärder är därför inte aktuella.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.