kvarhållna barn i Gaza

Skriftlig fråga 2004/05:194 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-22
Anmäld
2004-10-22
Besvarad
2004-10-27
Svar anmält
2004-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga 2004/05:194

av Annelie Enochson (kd) till utrikesminister Laila Freivalds om kvarhållna barn i Gaza

Sedan fem månader tillbaka befinner sig Miriam och hennes fyra syskon på Gazaremsan. Deras palestinske far tog med sig barnen till Egypten för en semesterresa men reste efter bara två dagar i Kairo vidare till Gaza med barnen där han håller dem kvar.

Ett av barnen, Miriam, lider av svår diabetes och riskerar att dö om hon inte får kontinuerlig vård. Pappan har tidigare vägrat att låta läkare besöka flickan och leverera insulin. Nu har Miriam fått insulin men hon klagar på att sprutorna inte fungerar och har ont i nedre delen av ryggen. Detta kan enligt hennes svenske läkare tyda på njurproblem.

Hitintills har alla försök att få hem barnen misslyckats. De är fast där mot sin vilja och pappan uppges ha bränt deras pass.

Utrikesminister Laila Freivalds har tidigare tagit kontakt med Yasir Arafat, som lovade att barnen skulle få komma hem, men detta löfte har inte hållits. Barnen har svenskt medborgarskap. Enligt muslimsk lag har pappan det yttersta ansvaret för barnen, vilket försvårar situationen.

Vad avser utrikesministern att göra för att öka påtryckning på Yasir Arafat så att kidnappade svenska barn får komma hem till Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:194 besvarad av

den 27 oktober

Svar på fråga 2004/05:194 om kvarhållna barn i Gaza

Utrikesminister Laila Freivalds

Annelie Enochson har frågat mig om vilka ökade påtryckningar på Yasir Arafat som jag avser göra för att de kidnappade barnen ska få komma hem till Sverige.

För svenskt vidkommande är frågor om skydd av barn i internationella situationer högt prioriterade. Det finns en bindande rättslig överenskommelse @ 1980 års Haagkonvention @ som innehåller bestämmelser för att komma till rätta med ärenden rörande bortförda barn. Konventionen har visat sig vara framgångsrik och har lett till att barn kunnat återvända till sina hemländer. Endast stater kan dock tillträda konventionen, varför de palestinska områdena är förhindrade att ansluta sig till detta samarbete. Utrikesdepartementets arbete utgår i detta fall från FN:s barnkonvention från 1989. I konventionens artikel 11 sägs att medlemsländerna ska bekämpa att barn olovligen förs bort eller kvarhålls i ett annat land än hemlandet.

Jag vill försäkra Annelie Enochson att Utrikesdepartementet i detta ärende, liksom i övriga ärenden där barn olovligen har förts bort, gör sitt yttersta för att medverka till en så snabb lösning som möjligt. När jag nyligen besökte de palestinska områdena hade jag tillfälle att ta upp denna angelägna fråga med den palestinska ledningen. Man visade stor förståelse för de svenska kraven att barnen ska återföras till Sverige. Fortfarande krävs det dock enligt den lokala lagstiftningen att man kan nå en överenskommelse med barnens far. Samtal förs löpande med företrädare för den palestinska myndigheten. Jag kan dock inte redogöra för alla de åtgärder som vidtagits, då det skulle kunna skada möjligheterna att få till stånd en förhandlingslösning.

Under en period var det med hänsyn till säkerhetsläget inte möjligt för företrädare för generalkonsulatet i Jerusalem att ta sig in i Gaza. Under den gångna helgen lyckades dock en representant från generalkonsulatet ånyo att sammanträffa med fadern i Gaza. Fortsatta samtal ägde då rum om barnens situation och hur fadern ser på att barnen återförs till Sverige. Något genombrott i fråga om faderns inställning har ännu inte varit möjligt att uppnå. Ett nytt möte i Gaza mellan företrädare för generalkonsulatet och fadern kommer att hållas under nästa helg.

Det har förekommit uppgifter att dottern Mirjam inte skulle ha erhållit sin medicin. Jag vill på denna punkt ge det lugnande beskedet att flickan har fått medicin. Denna översändes av generalkonsulatet och utkvitterades av fadern den 12 september 2004.

Jag vill avslutningsvis understryka att det saknas möjlighet för den palestinska myndigheten att på rättslig väg ingripa för att återföra barnen. Som jag sagt tidigare måste denna fråga lösas på frivillig väg genom en samförståndslösning mellan barnens föräldrar. Jag kan konstatera att företrädare för den palestinska myndigheten gjort stora ansträngningar för att förmå fadern att medverka till att barnen får återvända till Sverige. Jag och mina medarbetare kommer fortsatt att tillsammans med företrädare för den palestinska myndigheten med kraft verka för att barnen får återvända till Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.