Kvällskurs - ett hinder för a-kassa

Skriftlig fråga 2006/07:710 av Andersson, Magdalena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-22
Anmäld
2007-02-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-03-06
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 februari

Fråga

2006/07:710 Kvällskurs – ett hinder för a-kassa

av Magdalena Andersson (m)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Reglerna för a-kassa säger att den som erhåller arbetslöshetsförsäkring aktivt måste söka arbete och att det inte får finnas något som hindrar från att anta ett arbetserbjudande. Dock finns ett problem inbyggt i systemet. En enskild person som valt att gå en kvällskurs kan bli avstängd från a-kassan. Reglerna stipulerar att arbetsförmedlingen och arbetslöshetskassorna ska bedöma om någon kan gå en utbildning under tiden ersättning utgår. Det gäller såväl en enskild kvällskurs som exempelvis en enveckaskurs för att ta truckkort.

Enligt praxis från a-kassorna kan den enskilde medges möjlighet att studera en viss tid, under förutsättning att man fått godkännande i förväg.

En vuxen person som arbetar kan – tack och lov – ta en kvällskurs i engelska utan att varken fråga eller meddela någon om detta. Men en vuxen arbetslös person i vårt land kan inte det utan att riskera sin ersättning. Det är sannolikt inte troligt att en enskild person i vårt land är medveten om att det kan anses vara ett regelfel att förkovra sig, särskilt inte om det sker på kvällstid. Att det inte bara är en möjlighet, har en person från Jönköpings län fått erfara. Hon blev av med sin ersättning i samband med att hon gick en kvällskurs.

För mig är en självklarhet att den som uppbär a-kassa ska stå till arbetsmarknadens förfogade och också lägga kraft och energi på att söka nytt arbete. Men det är också en självklarhet att det ligger på pluskontot om någon väljer att förkovra sig för att få bättre chanser på arbetsmarknaden.

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsministern vad han avser att vidta för åtgärder för att dessa regler ska ändras och bli mer ändamålsenliga.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:710 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 6 mars

Svar på fråga

2006/07:710 Kvällskurs – ett hinder för a-kassa

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Magdalena Andersson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att reglerna om att studera när man uppbär arbetslöshetsersättning ska ändras och bli mer ändamålsenliga.

Frågan är ställd mot bakgrund av att en person från Jönköpings län blivit av med sin arbetslöshetsersättning i samband med att hon gick en kvällskurs. Magdalena Andersson menar att det inte är troligt att en enskild person är medveten om att det skulle anses fel att förkovra sig särskilt inte om det sker på kvällstid. Magdalena Andersson är kritisk till dagens regler att personen ska få ett godkännande i förväg att studera under tid med arbetslöshetsersättning.

Enligt 10 § lagen ( 1997:238) om arbetslöshetsförsäkring lämnas inte arbetslöshetsersättning till personer som deltar i utbildning, om det inte finns särskilda skäl. Sådana skäl anges i förordningen ( 1997:835) om arbetslöshetsförsäkring. Där anges bland annat att det är möjligt att bedriva studier på deltid under förutsättning att studierna inte hindrar personerna från att söka och ta heltidsarbete samt att de intygar att de är beredda att avbryta studierna om dessa kan hindra dem från att ta arbete.

Jag tycker det är viktigt att den arbetssökande tidigt vid samtal med sin coach (arbetsförmedlare) får klarhet om sina skyldigheter och rättigheter. Därvid ingår information att den arbetslöse ska ta alla möjligheter till arbete som kan finnas. Det kan komma att innefatta arbete på kvällstid eller helger även för den som inte tidigare haft sådana arbetstider. Sökanden har, som anges i förordningen, rätt att delta i utbildning om utbildningen inte hindrar sökanden från att ta heltidsarbete. Jag anser det rimligt och ändamålsenligt att sökande som vill nyttja denna rättighet informerar såväl arbetsförmedlaren som arbetslöshetskassan om studierna så att kassan kan göra en bedömning av om studierna är förenliga med arbetslöshetsersättning. Det innebär också en trygghet för sökande att få veta vad som gäller. Jag ser inget skäl till ändring av dagens regler i detta avseende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.