Till innehåll på sidan

Kvaliteten på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Skriftlig fråga 2013/14:66 av Amin, Jabar (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-21
Anmäld
2013-10-22
Besvarad
2013-10-28
Besvarad
2013-10-30
Svar anmält
2013-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 oktober

Fråga

2013/14:66 Kvaliteten på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

av Jabar Amin (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Den praktiska delen av lärarutbildningen utgörs av den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Meningen är att genom den ska lärarstudenterna ges chans att under utbildningen testa sina teoretiska kunskaper under en erfaren lärares handledning.

I en nyligen publicerad undersökning från Lärarnas Riksförbunds studerandeförening vid Linnéuniversitetet i Växjö dras en del slutsatser om olikheter i hur VFU-perioden fungerar i praktiken för lärarstudenter.

Det framgår tydligt av undersökningen att stora olikheter i kvaliteten förekommer för studenter vid samma universitet, vilket väcker frågan hur jämlikheten i lärarutbildningen ser ut i stort över landet. Det är uppenbart att det existerar problem runt hur handledare för studenter på VFU utses och hur dessa handledare ska få tid att handleda sina studenter.

Hälften av studenterna i refererad undersökning uppger att det händer att de lämnas i en undervisningssituation utan att handledaren alls är närvarande, mycket på grund av tidsbrist för handledaren.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsministern följande:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att skapa goda och jämlika villkor för verksamhetsförlagd utbildning för alla landets lärarstuderande?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:66 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 28 oktober

Svar på fråga

2013/14:66 Kvaliteten på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Utbildningsminister Jan Björklund

Jabar Amin har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att skapa goda och jämlika villkor för verksamhetsförlagd utbildning för alla landets lärarstuderande.

Det är av stor vikt att landets lärar- och förskollärarstudenter ges goda förutsättningar att genomföra en relevant verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med hög kvalitet. Regeringen har därför genomfört flera reformer de senaste åren för att öka både kvaliteten och likvärdigheten inom VFU och planerar att vidta ytterligare åtgärder.

I examensbeskrivningarna för de nya lärar- och förskollärarexamina som infördes 2011 återfinns, jämfört med 2001 års lärar- och förskollärarutbildning, fler och tydligare mål med koppling till VFU. Bland annat ställs tydliga krav på att de nya lärar- och förskollärarutbildningarna ska omfatta 30 högskolepoäng VFU inom relevant verksamhet och ämne. Det ska alltså ske inom relevant ålderskategori samt i relevanta ämnen eller ämnesområden för att utbildningen i så hög grad som möjligt ska förbereda studenterna för yrkeslivet. Regeringen har också satsat extra medel för att höja kvaliteten inom VFU. Från och med 2013 beräknas 94 miljoner kronor avsättas årligen för detta ändamål, huvudsakligen i form av ett högre ersättningsbelopp för VFU. Regeringen bedömer att detta kan bidra till att stärka kvaliteten genom att universitet och högskolor nu tydligare premieras för att satsa på VFU.

Med tanke på VFU:s betydelse för att studenterna ska få det praktiska yrkeskunnande de behöver finns det anledning att gå vidare med ytterligare insatser för att utveckla VFU. I höstens budgetproposition(prop. 2013/14:1) har regeringen därför aviserat flera åtgärder för att höja kvaliteten inom VFU. En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor är avsedd att genomföras 2014-2019. Verksamheten syftar till att höja kvaliteten, bl.a. genom att säkerställa kvaliteten på handledningen och ökade kontakter mellan lärosäte och övningsskola respektive övningsförskola. För att ytterligare motivera såväl studenter som universitet och högskolor samt skolor att prioritera arbetsinsatser kopplade till VFU anser regeringen att det finns behov av att överväga hur en bedömning av prestationer inom VFU kan förtydligas inom lärar- och förskollärarutbildningarna. Regeringen avser därför att utreda hur en sådan bedömning med en flergradig betygsskala skulle kunna utformas. Eftersom det i dag saknas en bredare kunskap om hur VFU fungerar inom de nya lärar- och förskollärarutbildningarna har regeringen också aviserat att en särskild granskning av kvaliteten i fråga om VFU inom lärar- och förskollärarutbildningarna ska genomföras.

Avslutningsvis bör det framhållas att det är universitet och högskolor samt skolhuvudmän som ytterst ansvarar för att VFU fungerar på ett bra sätt.

Intressenter

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.