Till innehåll på sidan

Kvalitet och insyn hos privata äldreomsorgsföretag

Skriftlig fråga 2006/07:1429 av Olofsson, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-07-04
Besvarad
2007-08-08
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 juni

Fråga

2006/07:1429 Kvalitet och insyn hos privata äldreomsorgsföretag

av Eva Olofsson (v)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Curanda heter ett äldreomsorgsföretag i Nacka kommun som saknar kollektivavtal och som sedan den 25 januari är satt i blockad av Kommunal. Curanda bryter mot arbetsmiljölagen, gör sig av med anställda som vill gå med i facket och har just anmälts av fyra tidigare anställda enligt lex Sara, den lag som innebär att den som arbetar med service och omsorg om äldre och funktionshindrade enligt lag är skyldig att anmäla övergrepp och brister i äldreomsorgen.

Enligt tidningen Kommunalarbetaren hävdar Nacka kommun att varje myndighet sköter sitt. Bryter ett företag mot skatteregler är det skattemyndighetens sak, gäller det brott mot arbetsmiljölagar är det en fråga för arbetsmiljöinspektionen, inte kommunens sak. Kommunen har inte någon policy för dessa frågor. Nu ifrågasätts också om de äldre får den hjälp de beviljats bistånd för. Kommunens revisorer har beslutat att inleda en undersökning av Curanda och ytterligare fyra hemtjänstföretag, för att se hur kontrollen fungerar. Flera politiker i Nacka anser att skillnaden är stor när det gäller insyn och genomskinlighet i de privata vårdföretagen jämfört med verksamheter där kommunen själv är utförare.

Nyligen tillsattes utredningen Fritt val inom äldre- och handikappomsorgen för att underlätta och driva på införande av system som Nackas, så kallade kundvalssystem, runt om i landet.

Jag vill därför fråga statsrådet Maria Larsson:

Vad avser statsrådet att göra för att säkra kvalitet och insyn hos privata utförare vid kundvalssystem?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1429 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 4 juli

Svar på fråga

2006/07:1429 Kvalitet och insyn hos privata äldreomsorgsföretag

Statsrådet Maria Larsson

Eva Olofsson har frågat mig vad jag avser att göra för att säkra kvalitet och insyn hos privata utförare vid kundvalssystem.

Oavsett om en verksamhet bedrivs i kommunens egen regi, på entreprenad eller i ett system där den enskilde har möjlighet att välja utövare är det självklart att verksamheten ska ha en hög kvalitet vilket innefattar att det ska finnas ett system för kvalitetskontroll. Valfriheten för äldre och personer med funktionshinder behöver öka. Regeringen har därför tillsatt utredningen om fritt val inom äldre- och handikappomsorgen. Frågan behöver utredas av framför allt två orsaker. Den ena är att det i dag är oklart hur olika valfrihetsmodeller förhåller sig till upphandlingslagstiftningen. Det andra är att fler kommuner än i dag borde införa valfrihetssystem inom äldre- och handikappomsorgen. Valfrihetssystem ger de äldre möjlighet att välja vårdgivare och ger dem därigenom också chansen att välja bort de vårdgivare de inte är nöjda med.

I utredarens uppdrag ingår att ta fram nationella krav och kvalitetskriterier för att bli godkänd utförare inom valfrihetssystemet. Utredaren ska även göra en bedömning av om det ska vara möjligt för en kommun att, utöver de nationella kraven och kvalitetskriterierna, ställa ytterligare krav på utförare som ska verka i just den kommunen. Vid utformningen av krav och kriterier ska utredaren beakta relevanta delar av upphandlingslagstiftningen.

Jag vill inte föregripa utredarens kommande förslag men samtliga problem som Eva Olofsson belyser i sin fråga kommer att behandlas inom ramen för Fritt val-utredningens arbete med att ta fram nationella krav på utförare och kvalitetskriterier.

När det gäller insyn i verksamheten är länsstyrelsens tillsyn inom äldre- och handikappomsorgen den samma, oavsett om den bedrivs i kommunal eller privat regi.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.