kunskapslyftet

Skriftlig fråga 1998/99:132 av Svensson, Per-Olof (s)

Svensson, Per-Olof (s)
Fråga 1998/99:132 av Per-Olof Svensson (s) till utbildningsministern om kunskapslyftet

den 2 december

Kunskapslyftet har verkligen varit ett lyft för många människor. I min hemkommun Ljusdal har man lyckats på ett utmärkt sätt att stärka enskilda personer genom att ge dem en ny utbildning och höja deras kompetens, vilket gett dem nya möjligheter till att få ett arbete och i många fall bryta en lång period av arbetslöshet.

Nu har det dock dykt upp orosmoln i horisonten med anledning av att kostnaderna per utbildningstimme stiger, men anslagen tar inte hänsyn till detta, vilket medför att kommunen inte kommer att klara prestationskravet i poäng räknat.

Denna utveckling kan innebära minskade statliga anslag, vilket i sin tur leder till ännu färre poäng osv. i en negativ spiral.

Problemet finns nog inte bara i min hemkommun utan det torde vara relativt allmänt, framför allt i mindre kommuner, där konkurrensen bland utbildningsanordnare inte är särskilt stor och prispressen är mindre.

Kommer statsrådet att ta initiativ så att kunskapslyftet även i fortsättningen kan drivas i minst nuvarande omfattning?

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1998-12-02 Anmäld: 1998-12-07 Besvarad: 1998-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga