Kriminalvårdens uttalande om häktet i Västerås

Skriftlig fråga 2017/18:1448 av Roger Haddad (L)

Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen besökte Kriminalvårdens generaldirektör Västerås för samtal om framtiden för häktet i staden. Sedan 2016 har Liberalerna krävt besked om att verksamheten ska finnas kvar permanent i kommunen. Generaldirektören har meddelat att verksamheten ska avvecklas, och beslut finns också om att allt ska flyttas till Salbergaanstalten.

Vi är kritiska till denna lösning och tror inte att detta är det mest effektiva sättet att använda polisens eller kriminalvårdens resurser, med tanke på de långa transporttider som uppstår när en stad av Västerås storlek saknar eget häkte. Dessutom påverkas alla kringfunktioner som också berörs av ett sådant beslut negativt, nämligen domstolen, civila utredare, advokater med flera.

Av mediernas rapportering från besöket i Västerås kunde man i en kanal läsa att beslutet om att avveckla och flytta verksamheten står fast. I en annan kanal lät det som att Kriminalvården överväger att backa från sitt beslut och åter besluta om att öppna häktesverksamheten.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer regeringen att vidta åtgärder för att häktet i Västerås ska återöppna, antingen efter en renovering eller som en del av ett nytt rättscentrum?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-06-08 Överlämnad: 2018-06-11 Anmäld: 2018-06-12 Svarsdatum: 2018-06-20 Sista svarsdatum: 2018-06-20
Svar på skriftlig fråga