Kriminaliteten i Uppsala

Skriftlig fråga 2017/18:304 av Marta Obminska (M)

Marta Obminska (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polisen i Uppsala möter allt större utmaningar. Under ett år har antalet anmälda personrån och sexuella ofredanden i centrala Uppsala ökat med över 60 procent. Samtidigt finns stora problem med gatubarn och ensamkommande ungdomar som begår brott.

Senast för två veckor sedan blev två personer skjutna i Gottsunda, ett område i Uppsala som under det senaste året gått från att vara ett utsatt område i polisens lägesbild till att numera klassificeras som ett särskilt utsatt område.

Jonas Eronen, kommissarie vid Uppsalapolisen, uppger till Uppsala Nya Tidning att han ”inte kan påminna sig om någon period i Uppsala då det förekommit så många skjutningar som nu”.

Även nya siffror från Brottsförebyggande rådet visar att utsattheten för brott är stor i Uppsala. Enligt undersökningen NTU Lokal utsattes nästan var fjärde invånare för någon typ av brott mot enskild person under 2016. Samtidigt minskade antalet poliser med 23 stycken och antalet redovisade ärenden till åklagare minskade med 23 procent under 2016 i Polisregion Mitt.

Situationen för polisen i Uppsala blir alltmer påfrestande och det är uppenbart att det behövs betydligt fler poliser för att klara dessa utmaningar.

Med bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Varför vill ministern inte genomföra riktade lönesatsningar för polisen och hur avser ministern att behålla och rekrytera fler poliser till Uppsala? 

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2017-11-21 Överlämnad: 2017-11-22 Anmäld: 2017-11-23 Sista svarsdatum: 2017-11-29 Svarsdatum: 2017-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga