Kriminalisering av irreguljära migranter

Skriftlig fråga 2008/09:962 av Ceballos, Bodil (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-20
Anmäld
2009-05-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-05-28
Svar anmält
2009-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 maj

Fråga

2008/09:962 Kriminalisering av irreguljära migranter

av Bodil Ceballos (mp)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Italiens parlament har antagit en reformerad säkerhetslag som förutom att reglerna avseende irreguljära migranters situation blir hårdare också innebär att det är ett brott. Den spanska dagstidningen El País ifrågasätter skarpt denna ändring. Den nya lagen framställs som en form av undantagstillstånd där medborgargarden ges möjlighet att patrullera för att anmäla ”farliga situationer” där invandrare kan vara inblandade. Att delegera rätten att utöva våld till medborgargarden på detta sätt i en stat där maffian redan utmanar staten är anmärkningsvärt.

El País frågar sig om lagen ligger inom ramen för återvändandedirektivet. Om så är fallet skulle det innebära att de minimiregler för migranters rättigheter som fastställs i direktivet i stället skulle innebära en utökad möjlighet att behandla dem illa. Om Italien bryter mot direktivet bör EU agera. Risken är dock, enligt El País, att det snarare kommer att vara så att de 27 populistiskt kommer att hänga på och i stället anse att Italiens premiärminister är en föregångare.

Statsrådet kommer under det svenska ordförandeskapet att leda arbetet med den gemensamma asyl- och migrationsministern. Jag vill därför fråga statsrådet:

Avser statsrådet att ta initiativ till att i sin roll under ordförandeskapet låta syna Italiens nya säkerhetslag i syfte att klargöra om den är förenlig med EU:s lagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:962 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 28 maj

Svar på fråga

2008/09:962 Kriminalisering av irreguljära migranter

Statsrådet Tobias Billström

Bodil Ceballos har frågat mig om jag under det svenska ordförandeskapet avser att ta initiativ till att låta syna Italiens nya säkerhetslag i syfte att klargöra om den är förenlig med EU:s lagstiftning.

Jag vill inledningsvis framhålla att Sverige under ordförandeskapet kommer att verka för en gemensam europeisk asyl- och migrationspolitik som utgår från humanitet och solidaritet och som bygger på Genèvekonventionen och andra folkrättsliga förpliktelser.

Enligt Bodil Ceballos ifrågasätts det i spanska medier om den italienska säkerhetslagen är förenlig med EU:s återvändandedirektiv som antogs i december 2008. Direktivet ska vara genomfört av medlemsstaterna i deras nationella rättsordningar senast den 24 december 2010. Det är naturligtvis av vikt att direktivet, efter genomförandetidens utgång, tillämpas på ett effektivt och korrekt sätt. Varje land har det främsta ansvaret för att de gemensamma reglerna efterlevs inom det egna territoriet. För det fall någon medlemsstat inte genomför direktivet på ett riktigt sätt, eller tillämpar det felaktigt, kan kommissionen inleda ett överträdelseförfarande gentemot den enskilda medlemsstaten. Det är primärt kommissionens uppgift att övervaka tillämpligheten av bestämmelser i fördraget eller andra rättsakter.

Mot den angivna bakgrunden avser jag inte att ta något initiativ i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.