Kriget mot Gazas fängslade folk

Skriftlig fråga 2017/18:1560 av Jamal El-Haj (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-27
Överlämnad
2018-06-28
Besvarad
2018-07-12
Sista svarsdatum
2018-07-12
Svarsdatum
2018-07-12
Anmäld
2018-08-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Israel och Egypten håller Gazas gränser stängda. Israel bedriver en olaglig sjöblockad mot Gaza. Gaza är ett fängelse sedan blockaden inleddes 2007. Om blockaden enbart handlat om vapen och kontroll så att vapen inte kunde importeras så hade kanske någon form av rimlighet eller proportionalitet kunnat sägas ha existerat. Blockaden gäller dock allt: mat, mediciner och byggnadsmaterial, vilket drabbar hela befolkningen.

Gazaremsan är ett av världens mest tätbefolkade områden. På Gazaremsan bor 1 816 379 (beräknat 2014) människor, och den totala arean är 360 kvadratkilometer (5 046 personer per kvadratkilometer). Befolkningstätheten är högre än i Stockholm. Detta gör situationen i Gaza ännu svårare.

Givetvis ska Hamas inte skjuta raketer mot Israel men de israeliska ”svaren” har knappast varit särskilt fredsfrämjande. Gazakriget 2014 var förödande. Enligt FN dödades minst 2 131 palestinier. Minst 1 473 av de döda var civila, därav 501 barn och 257 kvinnor. Enligt det palestinska hälsoministeriet skadades mer än 11 100 palestinier, inklusive 3 374 barn och 2 088 kvinnor.

Enligt FN blev 18 000 bostäder helt förstörda eller allvarligt skadade av israeliska attacker, vilket gjorde omkring 108 000 palestinier hemlösa. Omfattande skador åstadkoms på Gazas redan dåliga elnät. Både Gazas enda kraftverk och största reningsverk förstördes och andra attacker orsakade omfattande skador på Gazas vatten och avlopp, vilket orsakade hälsoproblem. Enligt FN förstördes 22 skolor och 118 skadades.

Under maj–juni har tiotusentals palestinier, mest unga, protesterat och försökt riva ned taggtråden utmed gränsen. Israels militär har svarat med urskillningslöst våld och antalet döda bara växer. Förutsättningarna för att hjälpa de skadade är små utifrån blockaden.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Genom vilka initiativ försöker ministern hjälpa Gazas lidande folk, och kan någon svensk sjukvårdsinsats göras för att hjälpa de som skadas svårt?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1560 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1560 av Jamal El-Haj (S)
Kriget mot Gazas fängslade folk

Jamal El-Haj har frågat mig genom vilka initiativ jag försöker hjälpa Gazas lidande folk, och ifall någon svensk sjukvårdsinsats kan göras för att hjälpa de som skadas svårt.


Situationen i Gaza är mycket kritisk. De senaste månadernas våldsamheter i samband med demonstrationerna har bland annat lett till 135 dödade, varav 16 barn, och 14 000 skadade. Samtidigt fortsätter den humanitära situationen försämras kraftigt.

Regeringen välkomnar att FN:s råd för mänskliga rättigheter den 18 maj beslutade om inrättandet av en undersökningskommission i syfte att utreda eventuella brott mot de mänskliga rättigheterna och internationell humanitär rätt av samtliga parter. Vidare röstade regeringen i FN:s säkerhetsråd och generalförsamling för resolutioner om framtagandet av en skyddsmekanism för den palestinska befolkningen i Gaza.

EU, inklusive Sverige, verkar för att isoleringen av Gaza ska hävas och ockupationen upphöra. Regeringen har konsekvent framfört till Israel att gränsövergångarna villkorslöst och omedelbart måste öppnas – och hållas öppna – för bistånd, handelsvaror och personer. Det är av yttersta vikt att humanitära leveranser, inklusive sjukvårdsmateriel, till Gaza släpps in. Detta är något som Sverige kommer att fortsätta agera för.

Sverige är en av de största givarna till Palestina, inklusive humanitärt stöd till palestinierna i Gaza. Tillsammans med Jordanien och Egypten genomförde Sverige under våren en ministerkonferens i syfte att öka det internationella finansiella stödet till UNRWA. Sveriges totala stöd till UNRWA:s verksamhet kommer i år att uppgå till över 500 miljoner kr. Sverige har nyligen beslutat om ytterligare stöd till FN:s arbete med hälsosektorn genom att placera personal vid WHO i Gaza. Sverige fortsätter arbetet för ett ökat stöd till utsatta i Gaza från det internationella samfundet.

Stockholm den 4 juli 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.