Kraven för medborgarskap

Skriftlig fråga 2019/20:483 av Boriana Åberg (M)

Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Fallet med Najah al-Shammari, som är försvarsminister i Irak, har debatterats flitigt i medierna den senaste veckan. Enligt uppgift är al-Shammari svensk medborgare under annat namn, han är folkbokförd i en Stockholmsförort, hans familj uppbär bostadsbidrag och barnbidrag och han själv är sjukskriven på grund av minnessvårigheter. Sedan två veckor tillbaka utreds han och hans hustru för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan.

General Najah al-Shammari har en lång militär bakgrund, har innehaft höga poster i Saddam Husseins armé och har efter diktatorns fall ansvarat för terrorbekämpning. Han har också anklagats för att vara ansvarig för att hundratals demonstranter har dödats i protester i Irak.

Det är ytterst märkligt att Migrationsverkets kontroll fungerar så dåligt att en person med höga positioner i Saddam Husseins armé har kunnat få svenskt medborgarskap.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ kommer ministern att vidta för att kraven för svenskt medborgarskap ska stramas upp, för att hindra att liknande fall upprepas? 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-11-25 Överlämnad: 2019-11-26 Anmäld: 2019-11-27 Svarsdatum: 2019-12-04 Sista svarsdatum: 2019-12-04
Svar på skriftlig fråga