Kraven för medborgarskap

Skriftlig fråga 2019/20:483 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-25
Överlämnad
2019-11-26
Anmäld
2019-11-27
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Fallet med Najah al-Shammari, som är försvarsminister i Irak, har debatterats flitigt i medierna den senaste veckan. Enligt uppgift är al-Shammari svensk medborgare under annat namn, han är folkbokförd i en Stockholmsförort, hans familj uppbär bostadsbidrag och barnbidrag och han själv är sjukskriven på grund av minnessvårigheter. Sedan två veckor tillbaka utreds han och hans hustru för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan.

General Najah al-Shammari har en lång militär bakgrund, har innehaft höga poster i Saddam Husseins armé och har efter diktatorns fall ansvarat för terrorbekämpning. Han har också anklagats för att vara ansvarig för att hundratals demonstranter har dödats i protester i Irak.

Det är ytterst märkligt att Migrationsverkets kontroll fungerar så dåligt att en person med höga positioner i Saddam Husseins armé har kunnat få svenskt medborgarskap.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ kommer ministern att vidta för att kraven för svenskt medborgarskap ska stramas upp, för att hindra att liknande fall upprepas? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:483 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/03929/POL

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:483 av Boriana Åberg (M)
Kraven för medborgarskap

Boriana Åberg har, mot bakgrund av att Iraks försvarsminister Najah Al-Shammari beviljats svenskt medborgarskap, frågat mig vilka initiativ som jag kommer att vidta för att kraven för svenskt medborgarskap ska stramas upp, för att hindra att liknande fall upprepas.

I arbetet med att upptäcka potentiella säkerhetshot i migrationen till Sverige samverkar Migrationsverket och Säkerhetspolisen nära. En viktig del i denna samverkan är att Säkerhetspolisen är remissinstans till Migrationsverket i utlänningsärenden.

I ärenden om ansökan om medborgarskap begär Migrationsverket alltid ett besked från Säkerhetspolisen för att utröna om det finns några hinder av säkerhetsmässig karaktär inom områdena terrorism, höger- respektive vänsterextremism och olovlig underrättelseverksamhet mot att bevilja svenskt medborgarskap.

Migrationsverket och Säkerhetspolisen har under senare år förstärkt och fördjupat sitt samarbete. Exempelvis införde Migrationsverket och Säkerhetspolisen under 2017 ett system med automatisk informationsöverföring. Detta har inneburit ökade möjligheter att upptäcka potentiella säkerhetsrisker redan i asylprocessen. Antalet ärenden där Säkerhetspolisen har haft en erinran har sedan dess ökat kraftigt.

Migrationsverkets handläggning av medborgarskapsärenden har på senare år förstärkts genom att alla som handlägger medborgarskapsärenden får utbildning och metodstöd för att uppmärksamma eventuella indikatorer på att en sökande kan utgöra en säkerhetsrisk.

Det är viktigt att vi har god kontroll över vem som blir svensk medborgare. Den nyligen tillsatta utredningen om medborgarskap kommer att lämna förslag om språk- och samhällskunskapskrav för svenskt medborgarskap.

Utredningen kommer också bland annat att överväga om det i anmälningsärenden om svenskt medborgarskap för personer över 15 år bör införas ett krav att den som anmälan gäller inte är misstänkt eller dömd för allvarlig brottslighet eller bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet. På så sätt kan kontrollen över vem som blir svensk medborgare ytterligare öka.

Stockholm den 4 december 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.