Krav på tillverkat bröd

Skriftlig fråga 2005/06:2069 av Darell, Linnéa (fp)

Darell, Linnéa (fp)

den 28 augusti

Fråga 2005/06:2069 av Linnéa Darell (fp) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Krav på tillverkat bröd

Enligt den nya livsmedelslagen från den 1 juli i år tillsammans med fyra nya EU-direktiv ska tillverkningskök vara godkända enligt en särskild kravlista. Det fanns kanske skäl att skärpa livsmedelstillsynen i olika sammanhang. Men det är helt orimligt att lagen tolkas så att varje bulle som säljs ska vara tillverkad i ett kök som uppfyller samma krav som de som ställs på ett storkök.

För att få ihop pengar till organisationen Rias sociala verksamhet i Skänninge säljs hembakat bröd i ett bokkafé. Brödet bakas av ett 25-tal kvinnor hemma i respektive bostadskök. Äts bullarna där så går det bra men äts de på bokkaféet kan de vara ”farliga” eftersom de saknar ”spårbarhet”. Rekommendationen är att föreningen ska köpa konsumentförpackat bröd och sälja! Några pengar till Rias sociala verksamhet lär det inte bli då.

Oron finns nu att också skolklassers brödförsäljning för att finansiera en skolresa eller kyrkkaffet är hotat av samma märkliga regeltolkning.

Min fråga till konsumentministern är:

Vad avser ministern att göra för att förhindra en sådan tillämpning av den nya livsmedelslagen?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2006-08-28 Besvarad: 2006-09-11 Svar anmält: 2006-10-02 Anmäld: 2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2006-09-11)