Till innehåll på sidan

Kränkningar mot kvinnor och allmänna mänskliga fri- och rättigheter i Iran

Skriftlig fråga 2015/16:1308 av Amineh Kakabaveh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-01
Överlämnad
2016-06-02
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08
Besvarad
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Alarmerande uppgifter har de senaste dagarna kommit från Iran om hur myndigheterna använder offentliga spöstraff för att skrämma människor till tystnad och lydnad.

Den 25 maj piskades 17 gruvarbetare i provinsen Västazerbajdzjan för att de deltagit i protester mot massavskedanden. Efter denna förödmjukande behandling med 150 piskrapp tog en av arbetarna sitt liv. (https://www.facebook.com/groups/justiceforiranianworkers/permalink/1073419652717055/?pnref=story)

Även studenter som firat examen på ett för moralpolisen stötande sätt drabbas av barbariska spöstraff. Över 30 studenter som examensfestade i staden Qazvin i norra Iran har bestraffats med 99 piskrapp för att ha brutit mot den islamiska republikens moralkod. (http://www.svt.se/nyheter/utrikes/studenter-piskade-i-iran)

I Irans ökända fängelser hungerstrejkar för närvarande flera fackliga och politiska fångar. En av dem är Jafar Azimzadeh, ledare för Irans Arbetares Fria Fackförbund, som dömts till sex års fängelse för att ha försökt organisera arbetarprotester. Han är i ett livshotande hälsotillstånd efter 31 dagars hungerstrejk för kravet att få sitt fall omprövat. Han har skrivet ett öppet brev till ILO om detta och om arbetarnas situation i Iran. (https://www.facebook.com/groups/164344710397903/permalink/591770330988670/)

Onsdagen den 1 juni kommer Islamiska republiken Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif till Sverige för att träffa vår utrikesminister Margot Wallström och den svenska regeringen.

Regimen i Iran slår med brutalitet ned all demokratisk opposition i landet. Arbetarnas ledare fängslas, och fri facklig organisering är förbjuden. För kvinnor gäller könsapartheid och sharialagars förtryck. Det råder omänskliga förhållanden för politiska och andra fångar i de överfulla fängelserna, och regimen avrättar flest människor i världen per capita. Ett hårt rasistiskt förtryck råder mot nationella och religiösa minoriteter, liksom könsrasism mot kvinnor. Hbtq-personer förföljs och dödas för sin sexuella läggning. 

Mot bakgrund av dessa fakta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Har utrikesministern för avsikt att ta upp ovan nämnda exempel på brott mot mänskliga rättigheter i samtal med den iranske utrikesministern?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1308 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1308 av Amineh Kakabaveh (V) Kränkningar mot kvinnor och allmänna mänskliga fri- och rättigheter i Iran

Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag har tagit upp exempel på brott mot mänskliga rättigheter i samtal med den iranske utrikesministern. I sin fråga nämner hon särskilt användning av spöstraff, fängslande av fackliga och politiska företrädare, diskriminering av kvinnor och nationella och religiösa minoriteter samt dödsstraffet.

Irans utrikesminister Javad Zarif besökte Stockholm den 1 juni, för möten med bland annat statsministern, närings- och innovations-ministern och med mig. I dessa möten tog vi upp den oro regeringen känner angående situationen för mänskliga rättigheter i Iran, inklusive på de specifika områden som Amineh Kakabaveh nämner i sin fråga.

Sverige verkar bilateralt såväl som genom FN och EU för att försöka påverka och förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran. Vi var tillsammans med ett antal andra länder drivande i tillsättandet av FN:s särskilda specialrapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheed. Jag träffade, kort efter att jag tillträtt som utrikesminister, Ahmed Shaheed, som särskilt fokuserat på kvinnors rättigheter. Vi driver och lägger årligen fram en resolution i MR-rådet i Genève om att förnya mandatet för specialrapportören. Likaså stödjer vi aktivt den årliga resolution om MR-situationen i Iran i FN:s generalförsamling som kritiserar Iran och uppmanar den iranska regeringen att vidta åtgärder. I samband med den universella periodiska översynen av MR-situationen i Iran som sker i MR-rådet ställer regeringen också frågor och lämnar rekommendationer till Iran. Sverige bevakar sedan uppföljningen av de rekommendationer som Iran åtagit sig att genomföra.

Stockholm den 8 juni 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.