Kränkningar av mänskliga rättigheter i Pakistan

Skriftlig fråga 2018/19:368 av Amineh Kakabaveh (V)

Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 11 februari 2019  arresterade den pakistanska polisen studenter och aktivister tillhörande Progressive Youth Alliances. Gripandet av dem skedde på organisationens kontor i Multan. De anklagades för flera olika brott, bland annat uppvigling. De arresterades efter att de anslutit sig till en protest mot mordet på universitetsprofessorn och ledaren för Pashtun Tahafuz Movement (PTM) i Multan,  Arman Luni, som ett par dagar tidigare torterades till döds av polis. 

En del av de arresterade studenterna lyckades bli frisläppta mot borgen. Andra, bland dem Rawal Asad, hålls kvar i fängelse. Det finns stor risk för att Asad där utsätts för tortyr. Hans enda brott är att han är en aktivist som försöker organisera studenter och arbetare mot orättvisor.

Rawal Asad är en universitetsstudent vid Government Emerson College i Multan och är engagerad i studentfacklig verksamhet men är även aktiv i arbetarrörelsen och har där kämpat för fackliga rättigheter, bland annat för att obetalda löner ska betalas ut.

Polisens våld beskrivs som mycket brutalt. De pakistanska myndigheterna förföljer aktivister som Rawal Asad och använder hårda metoder för att förhindra studenter och arbetare att organisera sig mot det statliga förtrycket. Det är därför Asad gripits och nu riskerar tortyr och sedan ett långt fängelsestraff – för att han krävt demokratiska och mänskliga rättigheter.

Det har genomförts demonstrationer runt om i Pakistan till stöd för Asad. Även Pakistan Trade Union Solidarity Campaign uppmanar studenter, arbetare och andra organisationer att visa solidaritet med Rawal Asad.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser Sveriges som enskild stat och som medlem i EU att göra för att förmå den pakistanska regimen att uppfylla Rawal Asads och andra studenters och arbetares krav på demokratiska och mänskliga rättigheter?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-03-07 Överlämnad: 2019-03-08 Anmäld: 2019-03-12 Svarsdatum: 2019-03-20 Sista svarsdatum: 2019-03-20
Svar på skriftlig fråga