Kostnader och polisiära konsekvenser av gränskontroller

Skriftlig fråga 2015/16:588 av Rasmus Ling (MP)

Rasmus Ling (MP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 11 november 2015 meddelade inrikesministern på en presskonferens att gränskontroller skulle införas vid gränspassage till Sverige. Dessa skulle göras av polis på första anhalten i Sverige, vid Hyllie station i Malmö. Samtliga passagerare skulle därefter legitimera sig, och den som inte hade inresetillstånd skjutsades till Migrationsverket vid Jägersro för att söka asyl.

Tåg från Köpenhamn till Malmö har tidigare gått med tiominuterstrafik, och ofta med trekopplade tågsätt. Kontroller har alltså gjorts av tiotusentals resenärer dagligen i två månaders tid. Detta har givetvis krävt stora polisiära resurser. Dels i form av pengar, dels i form av att polisen rimligen har fått lägga andra väsentliga uppgifter åt sidan. Då gränskontrollerna nu har pågått i två månader, och regeringen har förlängt dessa ytterligare en månad, känns det synnerligen angeläget att fråga vad detta hittills har inneburit för Polismyndigheten.

 

Jag vill därför fråga statsrådet vad gränskontrollerna inneburit i form av kostnader och vad Polismyndigheten nedprioriterat sedan den 12 november.

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2016-01-11 Överlämnad: 2016-01-12 Anmäld: 2016-01-13 Svarsdatum: 2016-01-20 Sista svarsdatum: 2016-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga