Till innehåll på sidan

Kostnaden för bekämpning av invasiva främmande arter

Skriftlig fråga 2017/18:856 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-27
Överlämnad
2018-02-27
Anmäld
2018-02-28
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Regeringen presenterade nyligen ett antal lagförslag om invasiva främmande arter i Sverige. Tanken är att förslagen ska underlätta åtgärder för att begränsa spridning samtidigt som de ska harmonisera med EU-regler. Invasiva främmande arter bedöms i dagsläget vara ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden på global nivå, vilket gör det mycket angeläget att vidta nödvändiga åtgärder. Inom EU beräknas kostnaden för invasiva främmande arter uppgå till 12 miljarder euro per år, och kostnaden för Sverige uppskattas till mellan 1,1 och 4,5 miljarder kronor per år.

Eftersom det står betydande ekonomiska värden på spel är en intensifiering av arbetet mot invasiva främmande arter lovvärd. Men det väcker även frågor, till exempel hur mycket regeringen beräknar att förslagen kommer att kosta och om kostnaden ska rymmas inom befintlig budget för berörd myndighet eller om det ska skjutas till ytterligare medel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Hur stor kostnad beräknar ministern och regeringen att implementeringen av de nya förslagen kommer att innebära?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:856 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



M2018/

00620/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:856 av Åsa Coenraads (M)
Kostnaden för bekämpning av invasiva främmande arter

Åsa Coenraads har frågat mig hur stor kostnad jag och regeringen beräknar att implementeringen av de nya förslagen om invasiva främmande arter kommer att innebära.

Jag vill inleda med att förtydliga att syftet med lagförslagen är att uppfylla Sveriges skyldigheter enligt EU-förordningen om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter. EU förordningen började gälla den 1 januari 2015. Efter detta datum har EU-kommissionen genom en genomförandeförordning antagit en förteckning över s.k. invasiva främmande arter av unionsbetydelse. Unionsförteckningen omfattar i dag 49 arter. Naturvårdsverket bedömer att elva av dessa finns i den svenska naturen.

Jag delar Åsa Coenraads bedömning att betydande ekonomiska värden står på spel på grund av de skador som invasiva främmande arter kan orsaka på människors och djurs hälsa samt på den biologiska mångfalden. EU-kommissionen har uppskattat kostnaden för den europeiska ekonomin till minst 12 miljarder euro per år inom områden som hälsovård och djurhälsa, skördeförluster, fiskbestånd, skador på infrastruktur, skador i fråga om floders farbarhet och skador på skyddade arter.

Regeringen bedömer att det finns stora ekonomiska fördelar med att arbeta förebyggande när det gäller invasiva främmande arter. Kostnadseffektiviteten bedöms även vara större när åtgärder mot en invasiv främmande art sätts in tidigt än om arten ges möjligheter att sprida sig och åtgärderna görs i ett sent skede. Vissa arter på unionsförteckningen är redan etablerade inom unionen och har t.o.m. så stor spridning i vissa medlemsstater att det inte är möjligt att utrota arterna på ett kostnadseffektivt sätt. För sådana arter bör åtgärder främst inriktas mot att förebygga att de sprids vidare, utanför de områden där de förekommer i dag. Ett exempel är signalkräfta som finns på unionsförteckningen och som har stor spridning i Sverige.

Kostnaderna för direkta åtgärder för att utrota eller på annat sätt begränsa fortsatt spridning av arter som redan finns i Sverige ska ställas mot de kostnader som kan uppkomma om inga åtgärder vidtas. I Faktapromemoria 2013/14:FPM7, Förordning om invasiva främmande arter, redogjorde regeringen bland annat för att Naturvårdsverket år 2013 uppskattade kostnaden för att genomföra förordningen om invasiva främmande arter
i Sverige att uppgå till minst 65 miljoner kronor per år. Med hänsyn tagen
till att bedömningen av kostnaden gjordes för fem år sedan kan myndigheten behöva göra en ny uppskattning av kostnaderna.

Stockholm den 7 mars 2018


Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.