Kosovo

Skriftlig fråga 1998/99:497 av Hoffmann, Ulla (v)

Hoffmann, Ulla (v)
Fråga 1998/99:497 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Pierre Schori om Kosovo

den 25 mars

 

Vi kan varje dag på TV:s nyhetssändningar se skakande bilder från brinnande byar och människor på flykt i Kosovo. Men en kosovoalban eller serb som försöker fly till Sverige eller något annat EU-land hindras effektivt från detta - förutom av det pågående kriget - av det rådande visumtvånget. Visumtvånget håller människorna inspärrade i krigsområdet, ett litet fåtal kan ha turen att ändå lyckas ta sig ut med hjälp av människosmugglare.

Visumtvånget sätter artikel 14 i FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna - rätten att i andra länder söka och åtnjuta fristad mot förföljelse - ur spel.

Visumpolitiken ingår numera i EU:s behörighetsområde. Det är mycket bråttom med ett EU-beslut om upphävande av kravet på visum för medborgare i Förbundsrepubliken Jugoslavien. Om det inte går att nå enighet om ett sådant beslut borde EU-länderna i vart fall göra ett gemensamt åtagande om att erbjuda sig att ta emot flyktingar som tagit sig över gränsen till Jugoslaviens grannländer.

Min fråga till statsrådet Schori blir därför:

 

Vilka initiativ är den svenska regeringen beredd att ta inom EU för att bidra till att flyktvägarna hålls öppna under de nu rådande förhållandena i Förbundsrepubliken Jugoslavien?

 

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1999-03-25 Besvarad: 1999-04-12 Anmäld: 1999-04-13
Svar på skriftlig fråga