köregler för bostadssökande

Skriftlig fråga 1997/98:483 av Hellberg, Owe (v)

Hellberg, Owe (v)
Fråga 1997/98:483 av Owe Hellberg (v) till inrikesministern om köregler för bostadssökande

I en tidigare fråga till ministern om det var rimligt att det kommunala bostadsbolaget i Sundbyberg hade som regel för de bostadssökande att de skulle ha en bruttoinkomst som motsvarade fyra gånger hyran för den bostad som söktes, så svarade ministern att reglerna inte var politiskt förankrade och därför var under omprövning.

En lista över 25 kommunala bostadsbolag i Stockholmsområdet visar på en stor variation i kraven på de bostadssökande. Exempel: Inkomsten skall vara tre gånger hyran, krav på fast anställning, eller fast anställning sex månader eller ett år. Andra kräver borgen eller prövar varje sökande individuellt. När det gäller arbetslösa säger en del nej, andra att det krävs borgenärer och ytterligare bolag kräver att allt från tre månader kvar till sex månader återstår av a-kassa. 12 av de 25 säger nej till socialbidragstagare och andra ställer krav på borgen eller andra krav.

I takt med att de kommunala bostadsförmedlingarna har avvecklats, så sköter de kommunala bolagen bostadskön på egen hand. Många ägare, t.ex. kommuner, verkar inte vara särskilt intresserade av hur de sköts, utan kräver i stället avkastning på insatt kapital. Vart tar den sociala bostadspolitiken vägen?

Med anledning av detta ställer jag följande fråga:

Tänker ministern ingripa för att godtyckliga, ibland rent av diskriminerande, regler för de bostadssökande skall ändras så att de blir en del av en social bostadspolitik?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1998-02-19 Besvarad: 1998-02-25 Anmäld: 1998-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga