konsultmedverkan inom socialtjänsten

Skriftlig fråga 1999/2000:1220 av Olsson, Rolf (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-19
Besvarad
2000-07-24
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 juli

Fråga 1999/2000:1220

av Rolf Olsson (v) till socialminister Lars Engqvist om konsultmedverkan inom socialtjänsten

I alltfler kommuner har det blivit vanligt att socialtjänstutredningar läggs ut på privata konsulter och bolag. De gör utredningar och lämnar förslag till åtgärder som socialtjänsten använder i sin myndighetsutövning. Det kan gälla omhändertagandet av barn enligt lag om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) eller utredningar vid vårdnadstvister. Det kan också gälla tvångsåtgärder när det gäller vuxna missbrukare men även andra känsliga utredningar som gäller barn och ungdomar, exempelvis adoptionsutredningar. Socialstyrelsen har i sina råd och anvisningar slagit fast att utredningsförfarandet är myndighetsutövning. Det kan därför vara olämpligt att hyra in privata utredare eftersom inte sekretesslagen och offentlighetsprincipen gäller för dessa. Därtill är utredningsarbetet och kontakt och behandlingsarbete nära förknippade med varandra. Den private utredaren släpper kontakterna efter utfört arbete. Detta kan bara ha negativa konsekvenser för kontinuiteten när det gäller uppföljningen.

Jag kan konstatera att här föreligger stor risk för en utveckling som går stick i stäv med intentionerna i socialtjänstlagstiftningen. Många kommunföreträdare upplever att det finns en otydlighet som borde åtgärdas och min fråga till socialministern är:

Vad kommer regeringen att vidta för åtgärder för att den nu accelererande privatiseringen inom socialtjänsten inte inkräktar på den enskildes rättssäkerhet och integritet?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1220 besvarad av

den 25 juli

Svar på fråga 1999/2000:1220 om konsultmedverkan inom socialtjänsten

Socialminister Lars Engqvist

Rolf Olsson har frågat mig om vad regeringen kommer att vidta för åtgärder för att den nu accelererande privatiseringen inom socialtjänsten inte inkräktar på den enskildes rättssäkerhet och integritet.

Bakgrunden till frågan är enligt Rolf Olsson att det framkommit uppgifter om att det i alltfler kommuner blivit vanligt att man låter privata konsulter göra socialtjänstens utredningar.

Det är av största vikt att socialtjänstens verksamhet bedrivs på ett sådant sätt att den enskildes rättssäkerhet och integritet garanteras. Den enskilde ska kunna känna trygghet och förtroende i relationen med myndigheten vilket bl.a. förutsätter kontinuitet i kontakten. Kontrollen av att socialtjänsten sköter sina uppgifter på ett sätt som är förenligt med gällande lagstiftning sker via den statliga tillsynen. Socialstyrelsen har ansvar för den övergripande tillsynen på nationell nivå och har möjlighet att utfärda råd och anvisningar. Länsstyrelsen har tillsyn över socialtjänsten på regional och lokal nivå. Härtill kommer JO:s kontroll och möjligheten att få beslut prövade i domstol.

Den enskildes rättssäkerhet och integritet måste noga beaktas när kommunerna anlitar privata entreprenörer inom socialtjänstens verksamhet. Kommunen får sluta avtal med annan om att utföra kommunens uppgifter inom socialtjänsten. Uppgifter som innefattar myndighetsutövning får dock inte utan särskilt lagstöd överlämnas till bolag eller andra privata rättssubjekt. Vad som ligger i uttrycket myndighetsutövning är inte alltid helt klart. Det bestäms ytterst av våra domstolar. Socialstyrelsen har tagit upp frågan i sina allmänna råd och skriver bl.a. att det alltid är myndighetsutövning att ansvara för det samlade utredningsarbetet, dvs. att värdera och sammanställa detta och göra de bedömningar som ligger till grund för det slutliga ställningstagandet.

Utifrån den information jag har för närvarande när det gäller anlitandet av privata konsulter för att göra socialtjänstutredningar anser jag att detta inte har stöd i gällande lag. Jag kommer att noga följa och analysera utvecklingen. Innan frågan har prövats av domstol eller av t.ex. JO är jag inte beredd att vidta annan åtgärd.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.