Till innehåll på sidan

Könsstympning och barnadödlighet i Sierra Leone

Skriftlig fråga 2008/09:1126 av Wittgren-Ahl, Siw (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-06
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-20
Svar anmält
2009-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 augusti

Fråga

2008/09:1126 Könsstympning och barnadödlighet i Sierra Leone

av Siw Wittgren-Ahl (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

I Sierra Leone utsätts uppemot 90 procent av alla kvinnor för könsstympning, det vill säga att deras klitoris och blygdläppar skärs bort. Övergreppet begås redan när flickorna är fem sex år och utförs utan bedövning och oftast med ett rakblad. Efter amputeringen får inte flickorna någon medicinsk behandling, som hjälp med att sy ihop såren, utan flickorna lämnas med sina skador för att självläka under flera dygn.

Förutom det psykiska traumat och den fysiska smärtan riskerar flickorna infektioner. Rapporter finns även om att unga flickor till och med förblött efter övergreppet. De som ändå lyckas genomlida händelsen får kraftiga ärrvävnader i sina underliv vilket ger en försämrad elasticitet. Följden blir oftast komplikationer vid förlossningar, som att barnet får svårare att komma ut och att såren i mammans underliv rivs upp. Det första ökar risken för syrebrist hos fostret med dödsfall eller handikapp som följd. Det senare leder inte sällan till att mamman får en kraftig och livshotande blodförlust.

Trots könsstympningens påverkan på barnadödligheten och andelen mödrar som dör i barnsäng uppmärksammas inte denna koppling i det arbete som Sida bedriver för att minska barnadödligheten i Sierra Leone. Fokus ligger i stället på behovet av en gratis och mer tillgänglig hälso- och sjukvård.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att biståndspolitiken som syftar till minskad barnadödlighet och minskat antal kvinnor som dör i barnsäng tydligare uppmärksammar och motverkar problemet med könsstympning?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1126 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 20 augusti

Svar på fråga

2008/09:1126 Könsstympning och barnadödlighet i Sierra Leone

Statsrådet Gunilla Carlsson

Siw Wittgren-Ahl har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder så att biståndspolitiken som syftar till minskad barnadödlighet och minskat antal kvinnor som dör i barnsäng tydligare uppmärksammar och motverkar problemet med könsstympning.

Jag vill tacka Siw Wittgren-Ahl för hennes engagemang och delar helt hennes uppfattning om att könsstympning är ett hot mot kvinnors och flickors liv och hälsa. Könsstympning är fortfarande utbredd trots lagstiftning och informationskampanjer i länder. Detta livshotande ingrepp är en rättighetsfråga såväl som en utvecklingsfråga. Det är rotat i seglivade kulturella traditioner och är klassificerat av FN som en skadlig sedvänja och allvarlig form av könsbaserat våld, en uppfattning som regeringen delar. Ingreppet har allvarliga negativa konsekvenser för kvinnors och flickors liv och sexuella och reproduktiva hälsa.

Regeringen anser att könsstympning inte på något sätt kan accepteras med hänvisning till kultur eller religion och måste motverkas på olika sätt. Exempelvis utgör bekämpningen av könsrelaterat våld inklusive kvinnlig könsstympning ett av de strategiska områdena för Sveriges arbete med att främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som identifieras i Sveriges internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Regeringen uppmärksammar tydligt och konsekvent frågan om könsstympning. I Politiken för global utveckling (rskr. 2007/08:89) identifieras sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter som ett fokusområde för regeringens arbete inom den globala utmaningen Förtryck. Arbetet omfattar även kampen mot skadliga, traditionella sedvänjor som könsstympning.

Främjandet av jämställdhet och kvinnors roll i utveckling samt stärkandet av demokrati och mänskliga rättigheter är särskilt i fokus för Sveriges utvecklingssamarbete med Sierra Leone. Barnadödligheten är hög i landet och det är viktigt att stärka stödet till mödrar. Det framgår tydligt i Sveriges samarbetsstrategi med Sierra Leone 2009–2013 att kvinnors och flickors rättigheter och säkerhet står i centrum. Ett av samarbetsområdena är tillgång till grundutbildning av god kvalitet. Delar av det svenska stödet ska kanaliseras genom FN:s barnfond Unicef. Regeringen har i styrelsearbetet inom Unicef aktivt drivit jämställdhetsperspektivet och att fondens arbete ska ta del av och tillämpa de erfarenheter som gjorts bland annat när det gäller bekämpning av könsstympning i Västafrika.

Utveckling kan inte uppnås utan förändring som sker inifrån samhällen och kulturer, hos människor själva och utifrån deras egen kapacitet, verklighet, villkor och framtidsvisioner. Att bekämpa könsstympning handlar om att arbeta för att förändra attityder hos samtliga som på olika sätt stöder och är bärare av denna skadliga sedvänja.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.