Till innehåll på sidan

Konsekvenser av regeringens politik för skydd av skog i södra Sverige

Skriftlig fråga 2008/09:1071 av Ehn, Tina (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-06-29
Besvarad
2009-07-10
Besvarad
2009-07-13
Svar anmält
2009-08-13
Anmäld
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juni

Fråga

2008/09:1071 Konsekvenser av regeringens politik för skydd av skog i södra Sverige

av Tina Ehn (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Regeringens proposition om områdesskydd flyttar något hundratusental hektar skog från de frivilliga avsättningarna till formellt skydd. Därmed säger sig regeringen uppfylla målet om formellt skydd.

I den nationella strategin om skydd av skog som antogs 2005 pekas vissa skogstyper ut som prioriterade. Särskilt skydd av ädellövskog, lövskog och skogar på bördiga marker behöver stärkas. Dessa har varit underrepresenterade i den skog som skyddats formellt hittills. Regeringens förslag kommer att förstärka den snedfördelningen. Om inte målet för formellt skydd av skog höjs kommer den biologiska mångfalden i dessa skogstyper att drabbas hårt.

Den nationella strategin innehåller också arealmål för olika län, anpassade för att nå det övergripande målet om att hejda förlusten av biologisk mångfald i skogen. I en uppföljning av den nationella strategin som Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen gjorde tidigare i år framgår att måluppfyllelsen för län som Södermanland, Stockholm, Uppsala, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Halland, Västra Götaland, Värmland, Gävleborg och Kopparberg är mycket dålig. Regeringens sätt att klara målet för formellt skydd av skog kan gå ut över det formella skyddet i flertalet av dessa län. Myndigheterna, naturvården och andra där behöver snart få veta hur regeringens politik kommer att slå.

Mot den bakgrunden vill jag fråga vad miljöministern avser att göra för att klargöra vilka konsekvenser regeringens förslag kommer att få för de regionala arealmålen för formellt skydd av skog.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1071 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 10 juli

Svar på fråga

2008/09:1071 Konsekvenser av regeringens politik för skydd av skog i södra Sverige

Miljöminister Andreas Carlgren

Tina Ehn har frågat mig vad jag avser att göra för att klargöra vilka konsekvenser regeringens förslag kommer att få för de regionala arealmålen för formellt skydd av skog.

Arbetet med att skydda skog med höga naturvärden i syfte att till 2010 nå miljökvalitetsmålet Levande skogar har hög prioritet. Regeringen bedömer att delmålet om formellt skydd av skogsmark ligger inom räckhåll till 2010. Bedömningen görs mot bakgrund av bland annat den överenskommelse om långsiktigt skydd av särskilt värdefulla naturskogsområden på Sveaskogs marker som gjordes 2008. Nu överförs dessutom 42 000 hektar skogsmark nedanför fjällgränsen från Fastighetsverket till Naturvårdsverket. Därtill kommer att inventerade skogsområden på Fortifikationsverkets marker som har höga skyddsvärden nedanför fjällgränsen bidrar med ca 9 000 hektar skogsmark. Med åtgärderna i propositionen Hållbart skydd av naturområden och fortsatt användning av anslaget för biologisk mångfald har 184 000 hektar skog fått långsiktigt skydd under alliansregeringen. Regeringen har därmed skyddat mer skog än vad som skyddats totalt under de två senaste mandatperioderna och 68 000 hektar återstår nu tills målet om långsiktigt skydd av 400 000 hektar nåtts.

För att långsiktigt skydda tillräckligt med skog med höga naturvärden och för att delmålet om långsiktigt skydd av skogsmark ska kunna nås till 2010 har regeringen bedömt att det finns ett behov av att hitta andra vägar och strategier. Regeringen redovisar i propositionen Hållbart skydd av naturområden en rad åtgärder som påtagligt förbättrar måluppfyllelsen och ökar takten i skyddet av skogar, såsom att stärka samarbetet med markägarna, öka användningen av naturvårdsavtal och bidrag till lokala naturvårdssatsningar (LONA).

Nationell strategi för formellt skydd av skog som gäller delmålet om långsiktigt skydd av skogsmark togs fram av Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen 2005. I samtliga län har Skogsstyrelsen och länsstyrelserna därefter gemensamt beslutat om regionala strategier för skydd av skogar, där den nationella skogsstrategin fått en regional anpassning. Såväl de nationella som regionala skogsstrategierna har tagits fram av myndigheterna i samverkan med skogsnäringen, markägare, naturvårdsorganisationer och andra berörda aktörer.

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har under 2009 utvärderat det hittillsvarande arbetet enligt Nationell strategin för formellt skydd av skog (Kontrollstation, Utvärdering av Nationell strategi för formellt skydd av skog, Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen 2009). I utvärderingen konstateras att strategin i huvudsak har ett brett stöd. Strategin har genomförts i hög grad i det regionala arbetet, urvalet av områden som skyddas har förbättrats liksom samverkan mellan myndigheterna.

De åtgärder som regeringen föreslår i propositionen innebär att de regionala strategierna kan behöva ses över av myndigheterna för det fortsatta arbetet fram till 2010. Detta är dock främst en fråga för de regionala myndigheterna att hantera tillsammans med Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.