Till innehåll på sidan

konkurrensutsättning av LSS-verksamhet

Skriftlig fråga 1999/2000:1058 av Hietala Nordlund, Barbro (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-31
Anmäld
2000-06-06
Besvarad
2000-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 maj

Fråga 1999/2000:1058

av Barbro Hietala Nordlund (s) till socialminister Lars Engqvist om konkurrensutsättning av LSS-verksamhet

I flera kommuner genomförs nu konkurrensutsättning och privatisering av verksamheter för bl.a. personer med utvecklingsstörning i en snabb takt, vilket skapar stor oro bland brukarna. Det handlar exempelvis om personalbemanningen i gruppbostäder och om daglig verksamhet. Konkurrensutsättningen har på sina håll lett till att omvårdnaden i gruppbostaden inte längre ges utifrån enskildas behov, utan i enlighet med vad som överenskommits i upphandlingsförfarandet. Ett annat problem är kontraktstiden för entreprenader, vilken normalt är endast tre år. Personer med utvecklingsstörning är i stort behov av kontinuitet. Kravet på kontinuitet betonas i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

LSS betonar även den enskildes rätt till självbestämmande och inflytande. Det borde därför vara en självklarhet att den enskilde kan tacka nej till att insatser man erhållit blir föremål för konkurrensutsättning. Ett sådant förtydligande behövs i LSS.

I LSS föreskrivs att enskild LSS-verksamhet inte får bedrivas utan tillstånd av länsstyrelsen. Tillståndsprövningen är viktig, eftersom den innebär en kontroll av att den enskilda verksamheten uppfyller de kvalitetskrav som finns i LSS. Ett par länsstyrelser i landet hävdar dock att bestämmelsen om tillståndsplikt inte gäller entreprenader. Många privata LSS-verksamheter startas därför i dag utan denna kontroll.

Jag vill fråga socialministern:

Är ministern beredd att ta initiativ till förtydliganden i LSS med innebörd att den enskilde har rätt att tacka nej till att de insatser man erhållit konkurrensutsätts och att länsstyrelsens tillståndsprövning av enskild verksamhet även omfattar entreprenader?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1058 besvarad av

den 14 juni

Svar på fråga 1999/2000:1058 om konkurrensutsättning av LSS-verksamhet

Socialminister Lars Engqvist

Barbro Hietala Nordlund har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till förtydliganden i LSS med innebörd att den enskilde har rätt att tacka nej till att de insatser man erhållit konkurrensutsätts och att länsstyrelsens tillståndsprövning av enskild verksamhet omfattar även entreprenader.

Barbro Hietala Nordlund konstaterar att konkurrensutsättningen på sina håll lett till att omvårdnaden i gruppbostaden inte längre ges utifrån enskildas behov utan i enlighet med vad som överenskommits vid upphandlingen. Redan i dag ska insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, anpassas till den enskildes individuella behov. Den enskilde ska också i största möjliga utsträckning ges inflytande över de insatser som ges. För LSS-verksamhet ska det enligt 6 § LSS finnas den personal som behövs för att en god omvårdnad och service ska kunna ges.

Jag anser att kommunerna, som alltid har det yttersta ansvaret för insatserna enligt 9 § 2@10 p LSS, vid upphandlingen måste se till att dessa krav tillgodoses. Detsamma gäller kravet på kontinuitet som är viktigt för många men kanske särskilt för personer med utvecklingsstörning eller autism. Det är viktigt att kommunerna sätter upp tydliga mål för kvaliteten och att man har en bra kontroll av att kvaliteten upprätthålls.

Om verksamhetens kvalitet och innehåll förändras så att den inte längre överensstämmer med tidigare fattat beslut om insats bör den enskilde kunna begära en omprövning av beslutet. Det är då insatsens kvalitet och innehåll och inte ägarförhållandena som ska prövas. Jag anser inte att det finns skäl att ändra i LSS för att ge den enskilde rätt att tacka nej till en insats enbart av det skälet att verksamheten är konkurrensutsatt.

Länsstyrelsens tillståndsprövning av enskild verksamhet omfattar redan i dag även entreprenader. Enligt 23 § LSS får en enskild person inte utan tillstånd av länsstyrelsen yrkesmässigt bedriva verksamhet enligt 6@10 p 9 § LSS. Oavsett om kommunen köper enstaka insatser från en enskild verksamhet eller upphandlar hela verksamheten på entreprenad bedrivs verksamheten i enskild regi och samma regler ska gälla. Samtidigt har kommunen det yttersta ansvaret för kvaliteten i verksamheten oavsett driftsform.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.