Konkurrensen på mediemarknaden

Skriftlig fråga 2019/20:679 av Camilla Brodin (KD)

Camilla Brodin (KD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

För någon vecka sedan tog Telia över TV4, trots omfattande kritik mot att staten på så sätt blir huvudman för båda de största mediehusen i Sverige. Redan efter en vecka släcktes TV4 för en tredjedel av tittarna.

EU-kommissionen godkände för några veckor sedan affären, med förbehållet att Telia måste säkerställa att åtminstone en annan distributör licensieras för att sända TV4 på alla plattformar. Det rapporteras nu att Telia har för avsikt att tolka detta på snävast möjliga sätt. Det betyder att alla distributörer utom Telia och en till kommer att gå miste om TV4 permanent.

Detta är mycket oroande. Såväl konkurrensen som mediemångfalden kan påverkas negativt till följd av att Telia, där staten är huvudägare, nu agerar som både operatör, distributör och innehållsägare.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad kommer ministern och regeringen att göra för att säkerställa att konkurrensen och mediemångfalden inte påverkas negativt till följd av att Telia har tagit över TV4?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2019-12-18 Överlämnad: 2019-12-19 Anmäld: 2019-12-20 Sista svarsdatum: 2020-01-02 Svarsdatum: 2020-01-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga