Till innehåll på sidan

Kompetensförsörjning till de gröna näringarna

Skriftlig fråga 2019/20:2085 av Lotta Olsson (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-31
Överlämnad
2020-09-01
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-09
Sista svarsdatum
2020-09-09
Besvarad
2020-09-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Sverige har en livsmedelsproduktion som är en av världens mest effektiva, men också en av de mest djurvänliga och miljömässigt bästa. Vi har en god djurhållning och stränga djurskyddslagar. Vi har stränga riktlinjer för hur antibiotika får användas på våra djur.

Vi har rationella jordbruk som nyttjar jorden på ett resurseffektivt och miljömässigt bra sätt. De svenska bönderna arbetar på ett miljöriktigt och effektivt sätt. Även den svenska lagstiftningen runt arbetsmiljön är strikt.

Trots detta producerar vi i dag bara 50 procent av de livsmedel vi behöver i Sverige. Vi importerar i stället livsmedel producerade i länder med mindre stränga regler för sin livsmedelsproduktion.

Men svenska bönder utbildar inte människor som ska arbeta i de gröna näringarna. Det ansvaret har våra kommuner och staten.

Nu signalerar de gröna näringarna att det fattas utbildad personal, trots att Sverige nu går mot en massarbetslöshet och en lågkonjunktur.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilken plan har ministern för att säkra tillgången till välutbildad personal inom de gröna näringarna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2085 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2020/

02146/JL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2085 av Lotta Olsson (M) Kompetensförsörjning till de gröna näringarna

Lotta Olsson har frågat arbetsmarknadsministern vilken plan hon har för att säkra tillgången till välutbildad personal inom de gröna näringarna. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag är enig med Lotta Olsson om att Sverige har en livsmedelsproduktion som är en av världens mest effektiva men också en av de mest djurvänliga och miljömässigt bästa. Det är något vi måste ta tillvara och utveckla ytterligare. I det fortsatta arbetet med den nationella livsmedelsstrategin är kompetensförsörjning i de gröna näringarna en prioriterad fråga för mig. Tillgången på arbetskraft och kompetens är viktigt för att stärka försörjningsförmågan och öka svensk livsmedelsproduktion.

En del i detta arbete är att regeringen har fattat beslut om två handlingsplaner för livsmedelsstrategin. Livsmedelsstrategins handlingsplan del 2 som regeringen beslutade i december 2019 innehåller satsningar på
122 miljoner kronor årligen fram till och med 2025, dessutom görs ytterligare satsningar på totalt 114 miljoner kronor under 2020. De båda handlingsplanerna är viktiga steg i att öka konkurrenskraften och lönsamheten genom bland annat satsningar på forskning och innovation, regelförenkling och kompetensförsörjning. Det övergripande målet för livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.

Inom vårens storsatsning på universitet och högskolor finns en betydande satsning på Sveriges lantbruksuniversitet för bristyrken, livslångt lärande, sommarkurser och förstärkning av basåret. Regeringen har även tillfört medel för extra platser inom regionalt yrkesvux, yrkeshögskolan och folkhögskolan som också utbildar inom livsmedelsproduktion och gröna näringar. Sammantaget stärker dessa satsningar kompetensen och bidrar till att trygga livsmedelsförsörjningen – samtidigt som arbetslösheten motverkas. Regeringen har också låtit utreda hur både kommunal vuxenutbildning och gymnasieskola bättre ska kunna bidra till Sveriges kompetensförsörjning.

Regeringen arbetar aktivt för att förstärka kompetensförsörjningen för arbetsuppgifter som kräver kortare utbildning. I våras avsattes 150 miljoner kronor för att under Skogsstyrelsens ledning kompetensutveckla arbetslösa och nyanlända till bristyrken i de gröna näringarna. Under våren har
11 miljoner kronor tillförts Tillväxtverket för att förstärka ett befintligt uppdrag som syftar till att underlätta matchning av arbetslösa till de gröna näringarna.

Regeringen har tillsatt ett samverkansprogram för kompetensförsörjning och livslångt lärande för att tillsammans med näringsliv, akademi och det offentliga bidra till lösningar på problemet, som bedömts ha stor betydelse för framtida tillväxt.

Livsmedelsstrategins mål om en ökad och hållbar livsmedelsproduktion beslutades 2017 och ska uppnås år 2030. För att nå målet med livsmedelsstrategin behövs ett långsiktigt och kontinuerligt arbete genom livsmedelsstrategins handlingsplan men också genom hur vi utformar åtgärder och insatser i kommande period för den gemensamma jordbrukspolitiken som startar 2023. Det fortsatta arbetet med det generella systemet för kompetensförsörjning och livslångt lärande är också av stor vikt för näringens framtida utveckling.

Stockholm den 9 september 2020

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.