Kommuner som bryter mot upphandlingsregler

Skriftlig fråga 2007/08:1409 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-24
Anmäld
2008-06-24
Besvarad
2008-07-02
Besvarad
2008-07-08
Svar anmält
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 juni

Fråga

2007/08:1409 Kommuner som bryter mot upphandlingsregler

av Hans Backman (fp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I Svenskt Näringslivs nyhetsbrev den 9 april 2008 kan vi läsa att företaget Georgsson Mail vann en upphandling om att sköta kommunens lokalpost i Falköping. Men kommunen fortsatte ändå att skicka brev med vanliga Posten. Georgsson Mails ägare Thomas Georgsson hörde av sig till kommunen och undrade varför men fick inget tydligt skriftligt svar. Eftersom företaget inte fick de postvolymer de räknat med tvingades han till slut att lägga ned sin verksamhet i Falköping.

I nyhetsbrevet redogörs för att det var 2001 som Falköpings kommun upphandlade posttjänster och gav Georgsson Mail uppdraget att sköta deras lokalpost. Men Thomas Georgsson fick snart reda på att kommunen fortsatte att skicka brev med vanliga Posten. Flera lokala företagare berättade att de fick brev från kommunen som inte skickats med Georgsson Mail.

En rapport från Konkurrensverket visar att det är vanligt att reglerna inte följs som de ska, och de ser allvarligt på bristerna. Konkurrensverket har därför bland annat föreslagit införande av sanktioner för upphandlande myndigheter som inte följer reglerna.

Mot bakgrund av vad som anförts vill jag fråga om näringsministern avser att vidta åtgärder som innebär att sanktioner kan införas för upphandlande myndigheter som inte följer upphandlingsreglerna.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1409 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 2 juli

Svar på fråga

2007/08:1409 Kommuner som bryter mot upphandlingsregler

Statsrådet Mats Odell

Hans Backman har frågat näringsminister Maud Olofsson om vilka åtgärder hon tänker vidta som innebär att sanktioner kan införas mot upphandlande myndigheter som inte följer upphandlingsreglerna.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan. Det enskilda fallet verkar röra sig om frågor som är hänförliga till avtalsinnehållet i kontraktet, vilket inte regleras i upphandlingslagstiftningen. Jag avstår emellertid från att yttra mig i det enskilda ärendet.

Upphandlingsområdet är ett viktigt område som jag prioriterar. En ny lagstiftning har genomförts och ytterligare lagstiftning håller på att genomföras. Kommuner och landsting arbetat mycket med dessa frågor och en förändring kan skönjas. Effektiva rättsmedel är emellertid nödvändiga för att minska risken för diskriminerande och godtycklig behandling.

I lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) och lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster (LUF) finns rättsmedel som ger en skadelidande leverantör möjlighet att hos domstol begära överprövning av en upphandlande myndighets eller enhets beslut under ett upphandlingsförfarande. Vidare finns bestämmelser om skadestånd. I Regeringskansliet pågår dock för närvarande en översyn av dessa rättsmedel. Översynen syftar till att genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/66/EG om ändring av rådets direktiv 89/665/EEG och 92/13/EEG vad gäller effektivare förfaranden för prövning av offentlig upphandling.

Direktivet syftar till att sanktionera bland annat otillåten direkttilldelning av upphandlingskontrakt och andra allvarliga överträdelser av upphandlingsdirektiven. Översynen omfattar även de rättsmedel som gäller vid sådan upphandling som inte, eller endast i begränsad utsträckning, omfattas av upphandlingsdirektiven. Vidare övervägs i samband med översynen bland annat att stärka tillsynsmyndighetens, det vill säga Konkurrensverkets, befogenheter på upphandlingsområdet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.