klusterbomber

Skriftlig fråga 2001/02:154 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-02
Anmäld
2001-11-13
Besvarad
2001-11-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 november

Fråga 2001/02:154

av Berit Jóhannesson (v) till försvarsminister Björn von Sydow om klusterbomber

Vänsterpartiet motionerade förra året (motion 2000/01:U401) om ett förbud av s.k. klusterbomber. Dessa bomber splittras upp när de når marken och deras främsta syfte är att begränsa stridskapaciteten hos de trupper som inte slås ut av själva träffen. Ungefär 30 % av dessa bomber blir blindgångare som utgör ett hot mot civilbefolkningen långt efter krigets slut. I betänkandet 2000/01:UU14, där denna motion behandlas, skriver utskottet följande:

"Sverige är drivande i det internationella arbetet som syftar till att reglera olika typer av vapen, ammunition och sprängmedel som kan förorsaka överflödig skada eller onödigt lidande. Sverige tillsammans med övriga medlemsländer i EU har framfört att ett mål för den översynskonferens för vapenkonventionen som äger rum i december bör vara att fatta beslut om ett mandat för förhandlingar om reglering av s.k. explosiva lämningar i krig."

Nu har det kommit till allmänhetens kännedom att även den svenska Försvarsmakten disponerar klusterbomber, en typ av vapen som beskrivs i utskottets text. Detta har bekräftats av Försvarsmaktens informationschef i ett TT-meddelande från den 1 november. Både statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh har kritiserat USA för användningen av klusterbomber i Afghanistan.

Min fråga till försvarsministern blir därför:

Avser försvarsministern att vidtaga några åtgärder för att de klusterbomber som den svenska Försvarsmakten förfogar över avvecklas?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:154 besvarad av

den 14 november

Svar på fråga 2001/02:154 om klusterbomber

Försvarsminister Björn von Sydow

Berit Jóhannesson har frågat mig om jag avser vidtaga några åtgärder för att de klusterbomber som Försvarsmakten förfogar över ska avvecklas.

Den bomb som Jóhannesson syftar på är bombkapsel M 90 som anskaffats för Sveriges försvar mot väpnat angrepp. Bombkapseln är konstruerad för att minimera risken för blindgångare genom att den har flera olika sätt att utlösas på eller självdestrueras. Stridsdelarna kan detonera genom utlösning med zonrör, genom utlösning vid anslag senast då stridsdelen slår i marken eller genom autodestruktion. Autodestruktionen innebär att stridsdelen exploderar efter ca 10 minuter om inte zon- eller anslagsutlösningen har fungerat.

Skulle samtliga funktioner enligt ovan i en stridsdel fallera så finns ytterligare en säkerhetsfunktion genom att batteriet i stridsdelen tar slut efter ungefär en timme. Då är det möjligt att t.ex. trampa på stridsdelen utan att den exploderar.

Sammantaget är således bombkapseln försedd med ett antal säkerhetsfunktioner som minimerar risken för blindgångare. Risken bedöms av Försvarets materielverk vara mindre än 2 % för bombkapselns stridsdelar.

Det finns inga minstridsdelar i bombkapseln.

Det finns ingen internationellt fastställd definition för begreppet "klusterbomb". En "klusterbomb" består av ett antal s.k. substridsdelar som sprids ut för att ge en yttäckning och på så sätt bekämpa så många mål som möjligt. Det har påbörjats en internationell process som ska bedöma klusterbomber. Sverige deltar i denna process. Till skillnad från minvapnet är det dock inte vapnet i sig som föranleder denna process utan de följdproblem som uppstår på grund av blindgångare.

Sverige verkar för en reglering i syfte att minska de humanitära problemen med blindgångare från bl.a. "klusterbomber" inom ramen för 1980 års vapenkonvention (CCW).

Den bombkapsel som Försvarsmakten förfogar över har från början konstruerats för att minimera risken för blindgångare. Därmed minimeras de humanitära problem som oexploderad ammunition kan medföra.

Personminor är ett oerhört inhumant vapen vilket gjorde att det förbjöds i Ottawakonventionen. Vad gäller bombkapseln är det givet så att vi måste bedöma karaktären av eventuella förhandlingar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.