Klinisk forskning

Skriftlig fråga 2011/12:488 av Örnfjäder, Krister (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-03-26
Anmäld
2012-03-27
Besvarad
2012-04-04
Svar anmält
2012-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2011/12:488 Klinisk forskning

av Krister Örnfjäder (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Det finns enligt uppgift ett stort behov av förändrade attityder och att man rensar ut fördomar mellan läkemedelsindustrin och svensk hälso- och sjukvård.

Attityderna parterna emellan är ett av de största problemen för att få till den samverkan som behövs.

Detta problem måste lösas om Sverige ska kunna ta tillbaka en tätposition inom klinisk forskning.

Jag vill därför fråga utbildningsministern vad han avser att göra för att komma till rätta med detta problem, så att svensk klinisk forskning ska få en tätposition och flera svenska arbetstillfällen och företag på så sätt ska kunna utvecklas.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:488 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 4 april

Svar på fråga

2011/12:488 Klinisk forskning

Utbildningsminister Jan Björklund

Krister Örnfjäder har frågat mig vad jag avser att göra för att komma till rätta med attitydproblemen mellan läkemedelsindustrin och svensk hälso- och sjukvård, så att svensk klinisk forskning ska få en tätposition och flera svenska arbetstillfällen och företag på så sätt ska kunna utvecklas.

Den kliniska forskningen spelar en central roll för att ny kunskap ska kunna användas och omvandlas till högkvalitativ hälso- och sjukvård. Samverkan mellan hälso- och sjukvården, forskningen och näringslivet är en avgörande framgångsfaktor för klinisk forskning.

Avtalet mellan staten och vissa landsting om samarbete om läkarutbildning, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården, det så kallade ALF-avtalet, är en viktig förutsättning för samverkan inom klinisk forskning. När nu ALF-avtalet omförhandlas är det en viktig utgångspunkt att i samverkan kunna erbjuda bästa möjliga miljö för klinisk forskning och utveckling liksom för kliniska prövningar. Regeringen har utsett en förhandlare som ska företräda staten i förhandlingarna om ett nytt ALF-avtal. En förhandlingsgrupp kommer att utifrån statens principiella utgångspunkter ta fram ett detaljerat underlag inför förhandlingarna, inklusive ett förslag för hur universitetssjukvården ska kvalitetsutvärderas.

Regeringen avser att återkomma till frågan om klinisk forskning i den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.