Klimatmål

Skriftlig fråga 2014/15:197 av Fredrik Malm (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-04
Överlämnad
2015-02-05
Anmäld
2015-02-06
Svarsdatum
2015-02-11
Sista svarsdatum
2015-02-11
Besvarad
2015-02-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

I ett pressmeddelande den 3 februari från klimat- och miljöminister Åsa Romson anges att ”regeringen driver på för att EU ska höja sin ambition och anser att utsläppsminskningar om 50 procent till 2030 är i enlighet med EU:s ansvar och förmåga”.

Detta är till synes något annat än det mandat som regeringen fick den 22 oktober 2014 när statsministern besökte EU-nämnden. Mandatet från EU-nämnden är utsläppsminskningar om 40 procent inom EU och ytterligare 10 procent som kan genomföras utanför EU.

 

Varför följer inte klimat- och miljöministern och regeringen EU-nämndens mandat?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:197 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2015/689/Kl

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:197 av Fredrik Malm (FP) Klimatmål

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Om temperaturen fortsätter att stiga i den takt som forskarna ser och förutspår kommer det att leda till mycket allvarliga konsekvenser för livet på jorden. Ett nytt klimatavtal under FN är avgörande för det internationella klimatarbetet. Avtalet bör vägledas av vetenskapen och omfatta utsläppsåtaganden som över tid kan begränsa den globala uppvärmningen så långt under två grader som möjligt. För att möjliggöra detta behövs ökade klimatambitioner och nya och förstärkta initiativ i alla världens länder och bland centrala aktörer, inklusive inom Sverige och EU.

Fredrik Malm har frågat mig varför jag och regeringen inte följer EU-nämndens mandat inför Europeiska rådet i oktober 2014.

Frågan grundar sig i att Miljö- och energidepartementet i ett pressmeddelande angående klimat- och miljöministerns samtal med olika nyckelaktörer i EU den 3 februari skrev ’Regeringen driver på för att EU ska höja sin ambition och anser att utsläppsminskningar om 50 procent till 2030 är i enlighet med EU:s ansvar och förmåga.’

Vid Europeiska Rådet i oktober 2014 beslutades att utsläppen inom EU ska minska med minst 40 % inom EU till 2030 och detta ska ske genom utsläppsminskningar både i den handlande och i den icke-handlande sektorn.

Naturvårdsverket har i sitt regeringsuppdrag från den tidigare regeringen gjort bedömningen att EU:s ansvar motsvarar minst 50 % utsläppsminskningar till 2030 om det ska finnas en rimlig chans att hålla tvågradersmålet inom räckhåll. Bedömningen stöds av internationell forskning. Utifrån detta anser regeringen att utsläppsminskningar om 50 procent till 2030 är i enlighet med EU:s ansvar och förmåga.

Regeringen anser att användandet av internationella krediter är ett sätt för EU att konkret höja ambitionsnivån till 50 % och spegla det ansvaret. Det har EU nämnden också gett stöd för.

Det som är viktigast nu är att få till stånd en process för att kunna tala om höjd ambition på klimatområdet från EU:s sida. Flera aktuella processer är betydelsefulla, t.ex. den om en energiunion, om reformeringen av utsläppshandeln och EU:s åtagande i en internationell överenskommelse. Det var för att driva på det arbetet som jag tar bilaterala kontakter och deltog i möten i Bryssel den 2 och 3 februari.

Jag beklagar om Fredrik Malm och Folkpartiet anser att Sverige inte ska driva på inom EU för mer ambitiöst klimatarbete.

Stockholm den 11 februari 2015

Åsa Romson

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.