Kinas repatriering av nordkoreanska flyktingar

Skriftlig fråga 2014/15:530 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-15
Överlämnad
2015-05-16
Anmäld
2015-05-19
Svarsdatum
2015-05-27
Sista svarsdatum
2015-05-27
Besvarad
2015-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Regeringen har vid ett flertal tillfällen markerat tydligt mot kränkningar av mänskliga rättigheter. Det har till och med gått så långt att diplomater kallats hem då utrikesministern stått på sig gällande olika ställningstaganden.

I hårda ordalag har regeringsföreträdare klargjort att människor som flytt undan krig, tortyr eller förföljelse inte ska tvingas tillbaka till det land de flytt ifrån. Att få skydd som flykting är trots allt en mänsklig rättighet som de flesta av oss kan skriva under på.

För inte alls så länge sedan fick jag förmånen att vara med på en talmansresa till Sydkorea. Resan erbjöd många nya erfarenheter, bland annat möjligheten att träffa nordkoreanska flyktingar och lära sig mer om deras hemland Nordkorea. Detta var människor som i ren desperation lyckats ta sig över gränsen till Kina och därefter ned till Sydkorea.

Det kanske svåraste med deras flykt var det faktum att kinesisk polis letade efter nordkoreaner. Alla nordkoreanska flyktingar som upptäcks skickas nämligen tillbaka, och ingen kan veta vilket öde som väntar vare sig dem eller deras familjer. I bästa fall fängslas de bara, men hos många slutar det med tortyr eller till och med avrättning. Flera av de flyktingar som lyckats hålla sig gömda i Kina gör det under fruktansvärda förhållanden. Inte alltför sällan utnyttjar kineser dem eftersom de minst av allt vill bli avslöjade.

Jag önskar ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Har utrikesministern vidtagit några åtgärder för att få Kina att ändra sin hållning gentemot nordkoreanska flyktingar, eller avser ministern att agera för att Kina ska ändra hållning?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:530 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:530 av Markus Wiechel (SD) Kinas repatriering av nordkoreanska flyktingar

Markus Wiechel har frågat mig om jag har vidtagit några åtgärder för att få Kina att ändra sin hållning gentemot nordkoreanska flyktingar samt om jag avser agera för att Kina ska ändra hållning i frågan.

Regeringen arbetar kontinuerligt med att stödja och påverka Kina i arbetet med att förbättra respekten för mänskliga rättigheter. Detta sker bland annat genom att svenska företrädare tar upp frågor om mänskliga rättigheter i vår löpande bilaterala politiska dialog. Så skedde t.ex. när statsministern träffade Kinas president och premiärminister tidigare i år.

Mänskliga rättigheter har en självklar plats i EU:s politiska dialog med Kina och aspekter som rör mänskliga rättigheter tas regelmässigt upp i EU:s kontakter med kinesiska regeringsföreträdare. EU:s MR-dialog med Kina är ett viktigt forum för att diskutera alla slags mänskliga rättig-heter, även flyktingars rättigheter. Sverige är också aktivt inom FN för att i samband med ländergranskningar i MR-rådet föra fram synpunkter på situationen i olika länder, däribland Kina.

Sverige arbetar även för att förbättra den humanitära situationen i Nordkorea genom ett betydande humanitärt bistånd till landet.

Stockholm den 27 maj 2015

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.