Kfor-styrkornas medverkan i gripandet av krigsförbrytare

Skriftlig fråga 2000/01:29 av Wegestål, Karin (s)

Wegestål, Karin (s)

den 25 september

Fråga 2000/01:29

av Karin Wegestål (s) till försvarsminister Björn von Sydow om Kfor-styrkornas medverkan i gripandet av krigsförbrytare

Specialdomstolen för krigsbrott i Jugoslavien (Haagdomstolen) har nyligen efterlyst ledare för UCK, den albanska gerilla som förde krig mot den serbiska statsmakten i Kosovo före Natos inmarsch. På fem platser i Kosovo har Haagdomstolens utsända specialister funnit bevis för att massakrer på civila förekommit. De fem undersökta platserna ligger i byarna Klecka och Glodjane och staden Orahovac. Morden på serbiska civila i Klecka har knutits till Hashim Thaci, som nu leder Demokratiska partiet i Kosovo. De mördade i Glodjane var serbiska bönder, romer och kosovoalbaner som UCK misstänkte för samarbete med serberna. Fynden kan leda till att domstolen uppmanar USA-ledda Kfor att gripa flera kosovoalbanska ledare, flera av dem högt uppsatta inom UCK.

Det faktum att även UCK utfört massakrer på civila strider mot den internationella uppfattning som säger att kosovoalbanerna enbart var oskyldiga offer för serbisk aggression @ en uppfattning som försvarade Natos ingripande i Kosovokonflikten 1999. Haagdomstolens nya undersökningar är omgivna av mer hemlighetsmakeri än någonsin tidigare av fruktan för albansk vedergällning. De behöver hjälp från Kfors internationella styrkor för att gripa de efterlysta UCK-ledarna men de befarar att det kan bli svårt att få Nato att delta i aktionen. I Kfors styrkor deltar även ett antal svenska medborgare.

Min fråga till försvarsministern är vilken Sveriges policy kommer att vara när det gäller gripandet av krigsförbrytarna från UCK-gerillan.

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2000-09-29 Anmäld: 2000-10-10 Besvarad: 2000-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2000-10-12)