Planerat tekniskt arbete

Under torsdagen pågår ett planerat tekniskt arbete på webbplatsen. Under arbetet genomförs testsändningar via webb-tv som visas på webbplatsen. Vid frågor kontakta riksdagsinformation

Kemiska vapen i krigföringen mellan turkiska regeringen och PKK

Skriftlig fråga 2009/10:1012 av Kakabaveh, Amineh (v)

Kakabaveh, Amineh (v)

den 3 september

Fråga

2009/10:1012 Kemiska vapen i krigföringen mellan turkiska regeringen och PKK

av Amineh Kakabaveh (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Kriget mellan PKK-gerillan och den turkiska regeringen har medfört stora offer bland civilbefolkningen. Gerillan har vid flera tillfällen utlyst ensidig vapenvila. Dessa vapenvilor har dock alltid avfärdats av regeringen. Nu har det kommit uppgifter att den turkiska regeringen använt sig av kemiska vapen mot PKK:s stridande. Tidningen Der Spiegel har publicerat fotografier som överlämnats till den av en människorättsorganisation. Tidningen har tvekat om publiceringen av bilderna på grund av att de ansetts alltför stötande, men låtit experter på bildmanipulation undersöka dem. Dessa har intygat bildernas äkthet. Att använda kemiska vapen, oavsett mot vem, är ett grovt brott mot mänskliga rättigheter. Misstanken att Turkiet använt sig av kemiska vapen kan inte sopas under mattan – vilket skedde då tyske utrikesministern besökte Turkiet – utan måste noggrant undersökas av en oberoende kommission. Det är en fråga inte bara för Tyskland utan också för hela EU, inklusive Sverige.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vad avser utrikesministern att göra inom EU för att ta upp frågan om att en oberoende kommission undersöker om Turkiet använt kemiska vapen i kriget med PKK?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2010-09-03 Anmäld: 2010-10-04 Besvarad: 2010-10-04 Svar anmält: 2010-10-05
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-10-04)