Kastprojektet i Göteborg

Skriftlig fråga 1998/99:645 av Olander, Ronny (s)

Olander, Ronny (s)
Fråga 1998/99:645 av Ronny Olander (s) till socialministern om Kastprojektet i Göteborg

den 20 maj

 

Den 1 januari 1999 kriminaliserades könsköparna i Sverige. Jag var en av dem som röstade för lagen i riksdagen. Lagen har varit framgångsrik och syftet att i första hand stoppa nya unga kvinnor från att prostituera sig på gatan har lyckats. Gatuprostitutionen har i stort sett upphört och de kvinnor som efterfrågat stöd och hjälp har fått det.

Nästan ingen debatt har förekommit om vad som händer med de män som trots att det är förbjudet fortsätter att försöka köpa prostituerade. Några har blivit dömda, flera mår mycket dåligt i dag och behöver stöd och hjälp att lösa sina problem annars kommer aldrig handeln med kvinnor att upphöra.

Det enda projekt som finns i dag heter Kastprojektet i Göteborg. Av den utvärdering som gjorts har den hjälp som män sökt och fått varit effektiv.

Kastprojektets framtid är osäker eftersom det inte har någon långsiktig finansiering eller uttalande om vad utvärderingen skall leda till.

Min fråga till socialministern är:

 

Vad avser socialministern göra med Kastprojektet och för män som försöker köpa prostituerade trots att det är förbjudet?

 

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1999-05-20 Anmäld: 1999-05-25 Besvarad: 1999-06-02
Svar på skriftlig fråga