Kassaregister för utländska företagare

Skriftlig fråga 2013/14:758 av Anders Karlsson (S)

Anders Karlsson (S)

till Finansminister Anders Borg (M)

 

Vid årsskiftet skärptes reglerna för kassaregister. Även marknads- och torghandlare med en omsättning på minst 178 000 kronor om året måste ha ett kassaregister. Utländska företagare utan fast driftsställe i Sverige undantogs från lagen vilket vi socialdemokrater menade var fel. Ärendet skulle dock beredas inom Finansdepartementet lovade finansministern.

Nu registrerar svenska torghandlare sina företag utomlands för att slippa certifierade kassaregister. Det sker i större omfattning än vad Skatteverket väntat sig. Skatteverket uppmärksammades, enligt medierna, om fenomenet i vintras då flera av knallarna som deltog i Jokkmokks vintermarknad hade registrerat sina verksamheter utomlands.

Enligt finansministern och de borgerliga ledamöterna i skatteutskottet är vi i princip överens om åtgärder mot skattefusk och ekobrott. Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Anders Borg följande:

Föreligger underlag för en kommande proposition kring ett borttagande av det gällande undantaget för certifierade kassaregister för utlandsregistrerade torg- och marknadshandlare?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Överlämnad: 2014-08-18 Inlämnad: 2014-08-18 Sista svarsdatum: 2014-09-02 Besvarad: 2014-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga