Kartläggningar av nationella minoriteter

Skriftlig fråga 2008/09:698 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-06
Anmäld
2009-03-09
Besvarad
2009-03-11
Svar anmält
2009-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 mars

Fråga

2008/09:698 Kartläggningar av nationella minoriteter

av Elina Linna (v)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Regeringen har gett Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att kartlägga dels hälsosituationen, dels mäns våld mot kvinnor bland Sveriges nationella minoriteter samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar.

Det är en lovvärd ambition att ta reda på om dessa grupper är extra utsatta. På så sätt möjliggörs riktade insatser och arbete mot orättvisor. Uppdragen innebär emellertid en svår balansgång. Den historiska erfarenheten visar att registrering av etnisk tillhörighet är något mycket riskabelt. Även när det som här gäller kartläggningar med goda avsikter finns det skäl att iaktta stor försiktighet.

Att kartlägga hälsa respektive mäns våld mot kvinnor kopplat till etnisk tillhörighet riskerar vidare att leda till ett utpekande av dessa grupper. Majoritetssamhällets ofta negativa bild av dessa grupper kan komma att stärkas. Det är på så sätt två mycket känsliga uppdrag som regeringen har gett Statens folkhälsoinstitut. De kan leda till önskvärda effekter men innebär samtidigt vissa risker som måste hanteras.

Min fråga till statsrådet Maria Larsson är därför:

Vad avser statsrådet att göra för att uppdragen inte ska medföra negativa konsekvenser för de nationella minoriteterna?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:698 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 11 mars

Svar på fråga

2008/09:698 Kartläggningar av nationella minoriteter

Statsrådet Maria Larsson

Elina Linna har frågat mig vad jag avser att göra för att uppdragen till Statens folkhälsoinstitut inte ska medföra negativa konsekvenser för de nationella minoriteterna.

Regeringen har givit Statens folkhälsoinstitut (FHI) i uppdrag att dels kartlägga de nationella minoriteternas hälsosituation, dels undersöka hur våldsutsatta kvinnor som tillhör nationella minoriteter bemöts och stöds av offentliga myndigheter.

Ungefär en halv miljon människor i Sverige bedöms höra till de nationella minoriteterna. I Sverige registreras inte enskildas etnicitet. Därför går det heller inte att se hur de nationella minoriteternas hälsosituation är eller hur deras hälsosituation är i förhållande till majoritetsbefolkningens hälsosituation. Sverige har folkrättslig skyldighet att skydda nationella minoriteter enligt ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter och europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk.

Mot bakgrund av att Sverige bland annat förbundit sig att vidta åtgärder för att främja en fullständig och effektiv jämlikhet mellan personer som tillhör en nationell minoritet och personer som tillhör majoritetsbefolkningen behövs en beskrivning av bland annat de nationella minoriteternas hälsosituation. Kunskapen om hälsosituationen är bristfällig. Europarådet har även påtalat detta och efterlyst kartläggningar för att belysa frågan närmare.

Uppdraget om att undersöka hur våldsutsatta kvinnor som tillhör nationella minoriteter bemöts och stöds av offentliga myndigheter innebär att kartlägga vilken kunskap, kompetens och beredskap som offentliga myndigheter har för att bemöta och stödja dessa kvinnor. Vidare ska Statens folkhälsoinstitut kartlägga de erfarenheter och de behov som kvinnor som tillhör de nationella minoriteterna har och föreslå hur man går vidare utifrån kartläggningen.

Statens folkhälsoinstitut har i genomförandet av uppdraget om hälsosituationen haft kontakter med olika organisationer och inbjudit identifierade huvudorganisationer till en hearing. Beträffande uppdraget rörande våldsutsatta kvinnor har FHI påbörjat de utåtriktade kontakterna med organisationer för att hitta en modell för genomförandet som berörda organisationer kan känna sig delaktighet i.

En viktig del för att undvika negativa konsekvenser är att uppdragen ska genomföras i nära samråd med berörda organisationer för att finna lämpliga former för kunskapsinhämtning och undvika att rapporteringen utformas på ett sätt som skapar utpekande eller förstärker negativa bilder av berörda grupper. Uppdragen är vidare viktiga steg i Sveriges arbete med att leva upp till åtagandena i Europarådets minoritetskonventioner, och uppdragen ska givetvis genomföras på ett sådant sätt att de nationella minoriteternas företrädare känner sig trygga med upplägget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.