Kartläggning av habiliteringsersättning

Skriftlig fråga 2013/14:363 av Eneroth, Tomas (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-29
Anmäld
2014-01-29
Besvarad
2014-02-05
Svar anmält
2014-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 januari

Fråga

2013/14:363 Kartläggning av habiliteringsersättning

av Tomas Eneroth (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Enligt rapporten Daglig verksamhet enligt LSS – en kartläggning, utgiven av Socialstyrelsen, framkommer att ca 80 procent av landets kommuner betalar ut habiliteringsersättning till deltagare i daglig verksamhet. I rapporten framkom också att ersättning i medeltal låg på ca 34 kronor per arbetsdag. Rapporten är framtagen 2008 och bygger på enkätsvar från kommuner. Sedan dess har ingen samlad sammanställning av vad som hänt med habiliteringsersättningen genomförts, enligt riksdagens utredningstjänst. Även om ersättningen är en kommunal ersättning borde det rimligtvis också ligga i statens intresse att se hur omfattningen och nivåerna utvecklas – inte minst för att kunna se om den ekonomiska krisen i slutet av 2000-talet påverkat ersättningen till deltagarna i daglig verksamhet.

Min enkla fråga till statsrådet är sålunda:

Avser statsrådet att ta några initiativ till att det genomförs en förnyad kartläggning av habiliteringsersättningen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:363 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 5 februari

Svar på fråga

2013/14:363 Kartläggning av habiliteringsersättning

Statsrådet Maria Larsson

Tomas Eneroth har frågat mig om jag avser att ta några initiativ till att det genomförs en förnyad kartläggning av habiliteringsersättningen.

Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att ta fram öppna jämförelser inom olika verksamhetsområden.

Öppna jämförelser kan användas som ett effektivt verktyg för verksamhetsutövarnas förbättringsarbete och det ökar även allmänhetens insyn i verksamheterna. Det kan initiera lokala, regionala och nationella analyser och diskussioner om verksamheternas kvalitet och effektivitet. Det kan också fungera som underlag för uppföljning och utvärdering av socialtjänstens verksamheter. Det utgör därför ett viktigt verktyg för att kvalitetsutveckla verksamheter.

Sedan 2010 undersöker Socialstyrelsen årligen det stöd som kommunerna i Sverige ger till personer med funktionsnedsättning och jämför det mellan kommunerna. Sedan 2012 jämförs bl.a. det stöd som kommunerna ger enligt LSS. Daglig verksamhet är ett sådant stöd. I öppna jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 redovisas att av samtliga kommuner som deltagit i undersökningen (93 procent av totalt 321 kommuner och stadsdelar) uppger 89 procent att de betalar habiliteringsersättning till deltagare i daglig verksamhet. Det är samma andel som vid publiceringen 2012.

Socialstyrelsens uppdrag och ambition är att öppna jämförelser ska utvecklas successivt både vad gäller innehåll, utformning och presentation.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.