Juntans ofria val i Burma

Skriftlig fråga 2009/10:1011 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-09-03
Besvarad
2010-09-17
Svar anmält
2010-10-04
Anmäld
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 september

Fråga

2009/10:1011 Juntans ofria val i Burma

av Ulf Holm (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den burmesiska juntan har deklarerat att det ska hållas val i Burma den 7 november i år. Omständigheterna runt valet är djupt odemokratiska. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får inte delta i valet. Det får inga personer som har varit gifta med utlänningar och inte heller nuvarande eller före detta politiska fångar, vilket utesluter stora delar av demokratirörelsen. Flera av de etniska minoriteterna kommer inte att få rösta alls. Restriktionerna av åsikts- och församlingsfriheten har skärpts ytterligare. Det är till exempel förbjudet för de politiska partier som deltar att ropa politiska budskap eller vifta med partiflaggor. Inför valet har antalet politiska fångar ökat kraftigt.

I och med valet träder en ny konstitution i kraft. Den garanterar militären fortsatt makt över landet bland annat genom att 25 procent av platserna i den församling som ska väljas är reserverade för militären liksom flera tunga ministerposter. Militären får också vetorätt över ändringar av konstitutionen och, kanske än värre, straffrihet för alla brott de begått mot civilbefolkningen.

Världen över har regeringar tydligt tagit avstånd från detta val. Den svenska regeringen har dock varit tyst. Det är något som den burmesiska demokratirörelsen och andra MR-aktivister reagerat starkt mot och fått dem att tvivla på att Sverige står upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Min fråga till utrikesministern är:

Avser utrikesministern å Sveriges regerings vägnar att tydligt ta avstånd från det val som Burmas junta ska hålla i november i år?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:1011 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 17 september

Svar på fråga

2009/10:1011 Juntans ofria val i Burma

Utrikesminister Carl Bildt

Ulf Holm har frågat mig om jag å Sveriges regerings vägnar tydligt avser att ta avstånd från det val som Burmas junta ska hålla i november i år.

Sverige och EU har ett mångårigt och intensivt engagemang för att påverka utvecklingen i Burma i positiv riktning, både genom riktade sanktioner mot den styrande militärjuntan och via stöd till den demokratiska oppositionen.

I samband med att EU förlängde de restriktiva åtgärderna mot Burma i april uttryckte EU:s ministerråd sin allvarliga oro över att de burmesiska vallagarna inte möjliggör fria och rättvisa val. Rådet noterade också att den burmesiska militärjuntan inte hade vidtagit nödvändiga steg för att valprocessen skulle kunna betraktas som trovärdig, transparent och inkluderande.

Situationen i Burma har dess värre inte förbättrats sedan det uttalandet gjordes och det föreligger i nuläget inga förutsättningar för ett fritt och rättvist val. Det är därför angeläget att omvärlden ökar trycket mot den burmesiska regimen. Inte minst Burmas grannländer har en viktig roll att spela för att påverka regimen i Burma i en positiv riktning genom att i ökad utsträckning använda sitt politiska och ekonomiska inflytande. I EU:s dialog med andra länder, inklusive Kina, Indien och Asean, tas Burma regelbundet upp för att uppnå ett samstämmigt internationellt agerande. Närmast kommer frågan om utvecklingen i Burma att tas upp på ASEM-toppmötet mellan EU-medlemsstaterna och Asien som äger rum den 4–5 oktober i Bryssel.

Sverige och EU kommer även fortsättningsvis att noggrant följa utvecklingen i Burma inför valet och ställa krav på fria och demokratiska val, frisläppande av samtliga politiska fångar, åtgärder för att motverka straffrihet och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.