Jordbävningen i Albanien

Skriftlig fråga 2019/20:623 av Magnus Jacobsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-12
Överlämnad
2019-12-12
Anmäld
2019-12-13
Svarsdatum
2019-12-27
Sista svarsdatum
2019-12-27
Besvarad
2019-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Vi är många som känner sorg för den naturkatastrof som har drabbat Albanien. Samtidigt känner vi glädje för att så många har agerat och ställt upp i den akuta krisen. Nu går dock Albanien, som är ett av Europas fattigaste länder, in i nästa fas, en fas som kommer att präglas av behovet av att återuppbygga det som naturen har raserat.

Jag vill ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Vad kommer utrikesministern och regeringen att göra för att Sverige som enskilt land skall bistå Albanien, och hur verkar Sverige för att EU skall bidra till att stötta Albanien i uppbyggnadsfasen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:623 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:623 av Magnus Jacobsson (KD) Jordbävningen i Albanien och fråga 2019/20:631 av Adnan Dibrani (S) Jordbävningen i Albanien

Med anledning av den jordbävning som inträffade i Albanien den 26 november 2019 har Magnus Jacobsson och Adnan Dibrani frågat mig vad jag och regeringen kommer att göra för att Sverige ska bistå Albanien, och hur Sverige verkar för att EU ska bidra till att stötta Albanien i uppbyggnadsfasen.

Regeringen har uttryckt solidaritet med Albanien och medkänsla med alla som drabbades av jordbävningen. Jag har själv framfört detta i ett samtal med min kollega, Albaniens tillförordnade utrikesminister Gent Cakaj.

Sverige svarade snabbt på Albaniens förfrågan om hjälp efter jordbävningen. Via EU:s civilskyddsmekanism har Sverige genom Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) skickat experter samt materiella resurser såsom tält, sängar och madrasser till de människor som drabbats. Vi uppmuntrar samtidigt koordinering av internationellt stöd för att detta ska allokeras så effektivt som möjligt och nå de mest behövande. Därför agerar Sverige genom EU och FN.

När den mest akuta fasen nu är över går arbetet in i en återuppbyggnadsfas. EU-kommissionen har tillkännagett ett stöd om 15 miljoner euro, och avser organisera en givarkonferens till stöd för Albanien i återuppbyggnadsarbetet. Europeiska Rådet uppmärksammade detta den 12 december.

Sverige har sedan länge ett utvecklingssamarbete med Albanien. Det uppgick under 2019 till runt 120 miljoner kronor. Stödet fokuserar på reformer som bidrar till ekonomisk utveckling, stärkt demokrati och skydd av mänskliga rättigheter, förbättrad miljö och minskad klimatpåverkan. Dessa reformer är även viktiga för Albaniens fortsatta EU-närmande. Under mitt besök i Albanien den 19 november i år underströk jag att Sveriges stöd till landet på dessa områden kommer att fortsätta.

Stockholm den 20 december 2019

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.