Svar på fråga 2021/22:1396 av Anna-Belle Strömberg (S) Järnvägsmarknaden
Anna-Belle Strömberg har frågat mig vilka åtgärder jag har övervägt att vidta för att hjälpa branscher med påtagliga kompetensbrister, samt om en sammanslagning av flera bolag som ägs av svenska staten är ett alternativ för att uppnå en bättre effektivitet.
En väl fungerande kompetensförsörjning är en viktig fråga för regeringen och många åtgärder har vidtagits för att ytterligare förbättra kompetensförsörjningen i Sverige. Såväl under innevarande som föregående mandatperiod har vi byggt ut kunskapslyftet kraftigt. Genom kunskapslyftet har regeringen tillfört medel som 2022 beräknas motsvara över 160 000 nya utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux, yrkeshögskolan, folkhögskolan och högskolan i hela landet. Ökade möjligheter till utbildning ger möjlighet att möta efterfrågan på kompetens i bristyrken som exempelvis yrkesförare och bidrar till omställning.
Regeringen föreslår i propositionen En reformerad arbetsrätt – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Det är en unik satsning som kommer att ge människor tryggheten att ställa om till ett nytt arbete och vidareutbilda sig under hela sitt arbetsliv, samtidigt som vi stärker anställningsskyddet för dem med osäkra anställningar. När reformerna är fullt utbyggda under 2026, beräknas den totala kostnaden för staten motsvara cirka 11 miljarder kronor per år.
Frågan om en sammanslagning av bolag på järnvägsmarknaden har tidigare analyserats. Det visade bland annat att det inte fanns skäl för detta och att inga särskilda effektivitetsvinster skulle uppnås med ett sådant förfarande.
Stockholm den 13 april 2022
Karl-Petter Thorwaldsson