Jämställdheten inom statens FOU-satsningar

Skriftlig fråga 2005/06:124 av Schyman, Gudrun (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-13
Anmäld
2005-10-13
Besvarad
2005-10-19
Svar anmält
2005-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga 2005/06:124 av Gudrun Schyman (-) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Jämställdheten inom statens FOU-satsningar

Produktionstekniken inom bilindustrin är byggd av och för män och det betyder ofta en ergonomisk osund miljö för kvinnor. Produktionstekniken vid Volvo Torslandas löpande band klarar enligt företagets riskbedömning bara bilbyggare som är under 195 centimeter och över 163 centimeter. Den begränsningen drabbar 1 % av männen och 28 % av kvinnorna.

I en nyligen avfattad dom i Arbetsdomstolen dömdes Volvo att betala en kvinna som anmält företaget till JämO ett skadestånd på 40 000 kr.

Den 19 augusti i år fick fordonsindustrin, genom ett avtal inom ramen för det så kallade Trollhättepaketet, närmare 1 miljard kronor (910 miljoner) till forskning och utveckling inom IT och produktionsteknik i fordonsindustrin. Över 600 miljoner av forskningspengarna ska gå till produktionsteknisk forskning.

Om den statliga satsningen inte ens antyder några genuskrav kommer genusfrågan heller inte att komma upp i den programstyrelse som ska fördela pengarna. Där sitter åtta personer, fyra från staten och Göteborgsregionen och fyra från industrin. Samtliga är män.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att säkra jämställdhetskraven i den programstyrelse som ska fördela forskningsbidragen i Trollhättepaketet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:124 besvarad av

den 17 oktober

Svar på fråga 2005/06:124 om jämställdheten inom statens FoU-satsningar

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Gudrun Schyman har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att säkra jämställdhetskraven i den programstyrelse som ska fördela forskningsbidragen i Trollhättepaketet.

Liknande frågor beträffande jämställdheten inom statens FoU-satsningar för fordonsindustrin har ställts till Thomas Östros och Jens Orback.

Den svenska fordonsindustrin är utsatt för stark konkurrens. I fallet Saab Automobil i Trollhättan ställdes frågan på sin spets och regeringen i samråd med samverkanspartierna svarade i detta läge snabbt upp med insatser fokuserade på att stärka det regionala fordonsindustriklustret i Sverige.

För närvarande pågår ett arbete med att ta fram ett mer långsiktigt strategiprogram för en rad branscher, däribland fordonsbranschen.

Arbetet sker gemensamt med industrin, myndigheter och fackliga organisationer och utgår från strategin Innovativa Sverige @ en strategi för tillväxt och förnyelse (Ds 2004:36) som presenterades i juni 2004. I denna slås bland annat fast att det är nödvändigt att stärka utvecklingen av arbetsplatser där både kvinnors och mäns fulla kapacitet ges förutsättningar att utvecklas och där nytänkande stimuleras som kan leda till både nya arbetssätt och nya produkter. Det är en viktig utmaning för Sveriges arbetsgivare, offentliga och privata, att bättre ta vara på människors kompetens, oavsett kön, ålder eller ursprung inte minst för att ha en så bred rekryteringsbas som möjligt.

I fallet med Trollhättepaketet fick Vinnova uppdraget att i samråd med berörda aktörer utarbeta ett programförslag med fokus på ökad konkurrenskraft. Vinnova har redan enligt sin instruktion att hantera jämställdhetsfrågorna i alla sina program liksom att genusperspektivet får genomslag i den forskning som man finansierar. Det finns därför anledning att något komplettera den bild av Trollhättanprogrammet som Gudrun Schyman förmedlar.

Programmet har en programledare och en programstyrelse. Alla ansökningar bedöms av en granskningsgrupp.

Avtalsparterna utser enligt avtalet själva sina representanter i programstyrelsen. Vinnova har som sin representant i programstyrelsen utsett en man, och en kvinna som programledare. I kvalitetsgranskningsgruppen, som Vinnova utser, finns bägge könen representerade.

Med denna kompletterande information blir bilden av hur programmet styrs en annan och jag känner mig trygg i att programmet även kommer att hantera både genus- och jämställdhetsaspekterna på ett bra sätt.

Mot bakgrund av ovanstående ser jag inget behov att i detta skede vidta några ytterligare åtgärder med avseende på jämställdhetsfrågornas hantering i programstyrelsen.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.